Momsen på 44 baslivsmedel ska tillfälligt tas bort i Portugal. Då kanske det blir gladare miner i butikerna.
Momsen på 44 baslivsmedel ska tillfälligt tas bort i Portugal. Då kanske det blir gladare miner i butikerna. Bild: Armando Franca

Portugal avskaffar moms på dussintals livsmedel

För att bekämpa inflationen vill Portugals regering avskaffa momsen på 44 baslivsmedel. Skattelättnaden ska gälla i sex månader.

ANNONS
|

Vänsterregeringen i Portugal vill göra bland annat bröd, kött och ägg billigare genom att tillfälligt ta bort momsen på 44 baslivsmedel. Åtgärden ska bekämpa den höga inflationen och är en del av ett avtal med producenter och återförsäljare i landet, rapporterar Spiegel.

Förutom prissänkningen så ingår ett ekonomiskt stöd för lantbrukare och djuruppfödare i avtalet. Totalt kommer åtgärderna att kosta staten omkring 600 miljoner euro, enligt premiärminister Antonio Costa.

Åtgärdspaketet måste godkännas av parlamentet, men där har regeringen majoritet.

Costa: Inflationen beror på kriget

Inflationen i Portugal låg i februari på 8,2 procent, en stor påfrestning för många hushåll som har lägre löner än i till exempel Sverige och därmed mindre spelrum för att hantera ökade utgifter.

ANNONS

Premiärminister Costa skyller inflationen framför allt på den ryska invasionen av Ukraina och menar att man inte kan utesluta att prisökningarna fortsätter även efter att åtgärderna införts.

– Ingen vet hur länge detta krig kommer att pågå, och så länge det pågår finns det en fara att produktionskostnaderna ökar ytterligare, säger han enligt Spiegel.

LÄS MER:Regeringen: Ökad konkurrens ska ge sänkta matpriser

LÄS MER:Trots prischock - matkontot under EU-snittet

LÄS MER:Så knarkar européerna

ANNONS