Så knarkar européerna

Kokainet ökar kraftigt i Europa, det visar analyser av avloppsvattnet i 104 europeiska städer. Forskarna har hittat skillnader mellan olika länder, och en drog är vanligare i Sverige, enligt den europeiska myndigheten EMCDDA, som övervakar droger och droganvändning i EU.

ANNONS
|

Avloppsvattnet som undersökts under våren 2022, bland annat i Sverige, ger en bild av européernas narkotikavanor. Forskarna vid EMCDDA har letat efter rester från kokain, cannabis, amfetamin, metamfetamin, MDMA och ketamin – heroin ingår inte då det är svårare att påvisa i avloppsvatten – och hittat skillnader mellan de olika städerna.

Vissa droger, MDMA (ecstasy), amfetamin och cannabis, ökade i några städer, men minskade i andra. ”Partydrogen” ketamin, ett starkt smärtstillande medel som ingick i undersökningen för första gången, lämnade störst spår i avloppsvattnet i Danmark, Italien, Spanien och Portugal.

Kokainet verkar bli allt vanligare i Europa. En sammanställning av sju städer som ingått i analysen varje år sedan 2011, så har spåren av kokain tredubblats de senaste sju åren. Europas kokainhuvudstad är, utan konkurrens, Antwerpen. Den belgiska hamnstaden är en viktig införselpunkt för kokainsmugglare som vill in på den europeiska marknaden.

ANNONS

Kokainet gav också tydligt utslag i avloppsvattnet i Nederländerna, Portugal och Spanien. Samtliga är länder där kokain förs in till Europa.

Metamfetamin starkt i Tjeckien

Den extra beroendeframkallande drogen metamfetamin har historiskt sett varit vanligast i östeuropeiska länder, som Tjeckien och Slovakien. 2022 var inget undantag – tjeckiska städer ligger fortfarande i topp – men drogen har spridit sig och ökar i Belgien, östra Tyskland, Spanien, Turkiet och norra Europa.

Sverige sticker ut när det kommer till en specifik drog: Amfetamin. Det är en drog där användandet varierar mycket mellan olika länder. Generellt är det vanligare i norra och östra Europa än i söder. Störst spår av drogen hittades i städer i Sverige, Belgien, Tyskland, Nederländerna och Finland.

Kokain och MDMA gav störst utslag i mätningarna under helgen, medan användandet av cannabis, amfetamin och metamfetamin var mer jämnt utspritt över veckan, enligt undersökningen.

LÄS MER:Colombia avbryter vapenvila med drogkartell

LÄS MER:Lik och tonvis med kokain på colombiansk knarkubåt

ANNONS