Regeringen: Ökad konkurrens ska ge sänkta matpriser

Matpriserna har stigit mer i Sverige än i andra länder samtidigt som inflationen är skyhög. Nu vill regeringen sätta press på matjättarna Ica, Coop och Axfood – genom åtgärder för ökad konkurrens.
– Det kommer inte göra mjölken eller osten billigare i morgon, men det här är ett väldigt viktigt steg, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

ANNONS
|

Den ekonomiska krisen med en inflation som är den högsta på 30 år har blivit mycket kännbar för många familjer. Mat, räntor och el har blivit betydligt dyrare.

För att möta krisen presenterar M, KD, L-regeringen och SD nu en rad åtgärder i den kommande vårbudgeten. På torsdagen presenterade partierna att man höjer det tillfälliga bostadsbidraget för barnfamiljer och på fredagen gavs nästa besked – att man viker tio miljoner kronor till Konkurrensverket.

Pengarna ska ge myndigheten ökade möjligheter att analysera varför priser stiger och om bristande konkurrens påverkar prisläget.

– Vi vet att bristande konkurrens i en del branscher kan göra priserna högre, säger Elisabeth Svantesson.

ANNONS

Bristande konkurrens

Frågan har aktualiserats av att matpriserna har stigit mer i Sverige än i andra länder. Detta samtidigt som den svenska dagligvaruhandeln totalt domineras av tre stora koncerner, Ica, Coop och Axfood, som tillsammans äger närmare 90 procent.

Enligt Elisabeth Svantesson kommer Konkurrensverkets ökade möjligheter att analysera och utföra tillsyn att få betydelse för prisutvecklingen framåt.

– Det kommer inte göra mjölken eller osten billigare i morgon, men det här är ett väldigt viktigt steg för att verkligen genomlysa branscher och se varför priserna ökar och sätta press på företag i branscher där vi ser väldigt kraftiga prisökningar, säger hon.

Finansministern hade möte med de tre matjättarna så sent som i tisdags. På mötet inskärpte hon vikten av att de tar ansvar i krisen, då det visat sig att det är de höga matpriserna som nu driver inflationen. Svaret hon fick var att så inte sker och att prisökningarna i stället har sin grund i leverantörsledet.

LÄS MER:SD: Sänk reduktionsplikten – annars väntar regeringskris

LÄS MER:Kravet: Gratis frukost i skolan

LÄS MER:Föräldrar tar lån – för att köpa mat och vinterkläder

ANNONS