Bilden är tagen från en video som visar förödelsen efter attacken.
Bilden är tagen från en video som visar förödelsen efter attacken. Bild: AP-TT

Över 90 döda i attack mot skola i Gaza

Attacken skedde under tidiga lördagsmorgonen, och enligt palestinska uppgifter är det mellan 90 och 100 personer som dödats. Israels militär beskriver skolan som lokaler där Hamas har har ett kommando- och kontrollcenter i skolan.

ANNONS
|

Över 90 personer har dött i en israelisk attack mot en skola i Gaza stad, uppger Gazas civilförsvar. Enligt Reuters befann sig människor som sökte skydd i skolan, och utförde morgonböner när attacken skedde.

– Dödssiffran är nu mellan 90 och 100 och dussintals fler har skadats. Tre israeliska raketer träffade skolan som huserade fördrivna palestinier, säger talespersonen Mahmoud Basal till nyhetsbyrån AFP.

11 av de döda är barn, enligt Basal. Tidigare kallade han det hela en "fruktansvärd massaker" i ett inlägg på Telegram.

Israel: ”Riktad mot Hamas”

Israels militär, IDF, bekräftar attacken och hävdar att den var riktad mot medlemmar i terrorstämplade Hamas som enligt dem byggt upp ett "lednings- och kontrollcenter" i skolan.

ANNONS

"Kontrollcentret användes som ett gömställe för Hamasterrorister och befälhavare, varifrån olika attacker planerades och fördes fram mot IDF-styrkor och staten Israel", skriver IDF på Telegram.

Enligt The Washington Post anklagar IDF Hamas för att ha använt sig av civila som mänskliga sköldar i skolan. IDF hävdar å sin sida att de palestinska uppgifterna om antalet dödade är uppblåsta och uppger samtidigt att runt 20 Hamasmedlemmar ska ha befunnit sig i skolan, skriver Reuters.

Tidigare i veckan uttalade sig FN att minst 17 skolor i Gaza varit måltavlor för israeliska attacker under den senaste månaden, och att flera rapporterade attacker tyder på ett ”ett misslyckande med att följa principerna om distinktion, proportionalitet och försiktighetsåtgärder vid genomförandet av dessa attacker."

Vittne: ”Kroppsdelar överallt”

Studenten Jafaar Taha som bor i närheten av skolan uppger för BBC att människor ska ha ropat ”rädda oss, rädda oss” efter explosionen. Han beskriver det som en ”hemsk scen”.

– Det var kroppsdelar överallt och blod som täckte väggarna.

En talesperson för FN:s barnorganisation, Unicef, säger till den brittiska public service-kanalen att attacken var ”riktigt upprörande.”

– Alla dessa skolor är verkligen fulla av civila, barn, mödrar och familjer som söker skydd i vilket ledigt utrymme som helst, oavsett om det är en skola, en moské eller till och med inne på sjukhusgårdar.

ANNONS

LÄS MER:Nio FN-anställda "kan ha" deltagit den 7 oktober

LÄS MER:Regeringen sätter press på Unrwa – efter misstankar om inblandning i attack mot Israel

LÄS MER:Israel anklagas för systematiska fångövergrepp

ANNONS