Människor som håller upp bilder av gisslan som tagits av terrorstämplade Hamas i samband med attacken mot Israel den 7 oktober. Arkivbild.
Människor som håller upp bilder av gisslan som tagits av terrorstämplade Hamas i samband med attacken mot Israel den 7 oktober. Arkivbild. Bild: Ariel Schalit/AP/TT

Nio FN-anställda "kan ha" deltagit den 7 oktober

En intern FN-granskning visar att nio personer som arbetat för FN:s Palestinaorgan Unrwa "kan ha varit involverade" i terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol. Händelsen var startskottet för kriget i Gaza.

ANNONS

Den berörda personalen har fått sparken.

– Vi har tillräcklig information för att kunna vidta de åtgärder vi vidtar – det vill säga avskedandet av dessa nio individer, säger talespersonen Farhan Haq.

Han framhåller dock att organisationen kommer att behöva utvärdera ytterligare för att kunna bekräfta det "fullständigt".

Det är FN:s internrevision Oios som står bakom granskningen som gjordes efter att Israel anklagat totalt 19 Unrwa-anställda för att eventuellt ha varit inblandade i den blodiga attacken.

Många länder pausade sitt stöd till Unrwa efter anklagelserna. Flera av dem, däribland Sverige, har därefter beslutat att återuppta sitt stöd.

Unrwa, som har gett nödvändig hjälp till palestinska flyktingar sedan 1949, har länge kritiserats av Israel.

ANNONS
ANNONS