Regeringen sätter press på Unrwa – efter misstankar om inblandning i attack mot Israel

I juni betalade regeringen 100 miljoner till FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar, Unrwa. På måndagen fick nio personer i organisationen sparken – efter misstankar om inblandning i Hamas attack mot Israel 7 oktober.
”Vi kommer utvärdera vårt framtida bistånd beroende på hur arbetet fortsätter”, skriver bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) i en kommentar till GP.

ANNONS
|

I maj meddelade regeringen att Sverige beslutat att hålla inne med 200 miljoner kronor i planerat kärnstöd till biståndsorganisationen Unrwa.

Biståndsminister Johan Forssell betonade vid tillfället vikten för Unrwa att vidta de åtgärder kring sin organisation som föreslagits i en FN-rapport, för att resten av det planerade biståndet skulle vara aktuellt att betala ut.

Vid tidpunkten hade Sverige redan betalat ut 200 miljoner kronor av det stöd på 400 miljoner kronor som var planerat för 2024.

I juni kom plötsligt ett nytt besked från regeringen. Sverige återupptog då utbetalningarna till den palestinska hjälporganisationen ”i ljuset av den akuta humanitära situationen i Gaza” och ”mot bakgrund av de nya åtgärder Unrwa har vidtagit för att stärka intern tillsyn och kontroll”.

ANNONS

Det skrev regeringen på sin hemsida.

Regeringen om anklagelser mot Unrwa: Oerhört allvarliga

Beslutet innebar att Sverige därmed betalade ut ytterligare 100 miljoner i kärnstöd till Unrwa.

Samtidigt skrev regeringen att anklagelserna mot några av Unrwas anställda som utreds är ”oerhört allvarliga”.

På måndagen tog historien ytterligare en vändning när FN:s internrevision Oios redovisade resultatet av den granskning de gjort efter att Israel anklagade 19 Unrwa-anställda för att ha varit inblandade i attacken 7 oktober.

Konsekvensen blev att nio personer får sparken direkt.

Det meddelade en talesperson för FN, Farhan Haq, vid en briefing på måndagskvällen.

”För nio personer var bevisen tillräckliga för att dra slutsatsen att de kan ha varit inblandade i attackerna den sjunde oktober”, sa han bland annat.

Talesperson efter FN-utredning: ”Ett enormt svek”

Enligt Reuters gav FN:s talesperson inga detaljer om vad personerna kan ha gjort, men sa:

"För oss är varje deltagande i attackerna ett enormt svek mot det slags arbete som vi ska göra för det palestinska folkets räkning."

Den svenska regeringen följer utvecklingen noga, om inte annat för att Sverige enligt ett regeringsbeslut under hösten ska betala ytterligare 100 miljoner kronor till hjälporganisationen.

Ansvarig minister är bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell.

Han kommenterar genom sin pressekreterare den senaste händelseutvecklingen och säger att ”vi har en överenskommelse med Unrwa om att de måste gå till botten med alla anklagelser”.

ANNONS

Johan Forssell: ”Svenska biståndspengar ska skyddas”

”Vi har också fått försäkringar om att svenska biståndspengar ska skyddas ifall oegentligheter skulle upptäckas”, skriver Johan Forsell.

Bistånds- och utrikeshandelsministern skriver vidare att han utgår från att Unrwa håller vad de lovat och att ”vi kommer utvärdera vårt framtida bistånd beroende på hur arbetet fortsätter”.

Sveriges totala anslag till Unrwa för 2024 uppgår till 400 miljoner svenska kronor. NRK har rapporterat att Norges bistånd till hjälporganisation är 475 miljoner norska kronor.

LÄS MER:FN sparkar nio UNRWA-anställda

LÄS MER:150 000 har flytt Khan Yunis senaste dagarna

LÄS MER:Därför bör regeringen inte ösa pengar på Unrwa

ANNONS