Nytt vulkanutbrott på Island

Ett nytt vulkanutbrott har startat på Island. Utbrottet startade med kort varsel – bara en minut efter att myndigheterna upptäckt ökad seismisk aktivitet i området.
Det är det kraftigaste av de fyra senaste utbrotten som drabbat Reykjaneshalvön sedan december.

ANNONS

Ett nytt vulkanutbrott har startat, mellan Hagafell och Stóra Skógfell, på Island på lördagskvällen, rapporterar Islands public service-bolag Ruv. Utbrottet är på Reykjaneshalvön, det vill säga i samma område som flera tidigare utbrott härjat under vintern.

Utbrottet startade klockan 20.22 på lördagen efter en kortvarig seismisk aktivitet.

Bilder från en direktsändning visar glödande lava och bolmande rök. Och utbrottet kan ses som en orangefärgad himmel från Islands huvudstad Reykjavik.

– Under den senaste timmen har vi sett många små jordskalv i området, vilket tyder på att magman rört sig från reservoaren där det strömmar in, vidare in i spricksystemet, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

ANNONS

En minuts varning

Strax före utbrottet meddelade den isländska meteorologiska myndigheten: ”En ökad seismisk aktivitet mellan Hagafell och Stóra-Scógfell, den seismiska aktiviteten tillsammans med markförflyttning kan indikera att magmaflöden har startat och det är nu ökad risk för vulkanutbrott.”

En minut senare började magman välla upp.

Sprickan som lavan kommer upp ur uppges vara omkring tre kilometer lång och kan växa ytterligare. En helikopter har skickats upp för att undersöka området.

Omkring 700 personer har evakuerats från närliggande Blå lagunen, enligt Ruv. Samhället Grindavik evakuerades också, där det enligt samma källa var betydligt färre personer som befann sig.

Utbrottet är det fjärde som drabbat trakten sedan december.

Kan orsaka skador på vattenledningssystem

Sprickan i marken är ungefär tre kilometer lång, vilket är lite kortare än vid tidigare utbrott, enligt Ruv. Sprickan sträcker sig mellan bergstoppen Stóra Skógfell och Hagafell, norr om samhället Grindavik.

Det finns risk för att magman orsakar skador på vattenledningssystemet från det geotermiska kraftverket Svartsengi, precis som under de förra utbrotten i februari, enligt Lund.

– Vid det senaste utbrottet rann det på ganska bra. Tar lavan samma väg finns det risk för att man får ytterligare ett brott på vattenförsörjningen, säger han.

För att skydda vattenledningarna har man lagt stora mängder jord över dem, enligt Ruv. Förhoppningen är att det ska göra att vattenförsörjningen förblir intakt.

ANNONS

Det finns också risk att lavan ska förstöra fiberoptiska kablar, vilket kan leda till störningar i telekommunikationen, enligt Ruv.

Beräknas ta slut på söndag

Aktiviteten har avtagit under natten till söndag, och lavaströmmarna ska röra sig långsammare under morgonen. Enligt Ruv beräknas utbrottet ta slut under söndagen.

Lavan närmar sig en av de tre vägar som kopplar Grindavík till resten av halvön, och i nuläget är bara en av vägarna öppen. Den ena är avstängd medan lavan närmar sig, och lava har redan runnit över en annan.

Flera åtgärder ska ha tagits i ett tidigare skede för att skydda infrastruktur som värme- och elledningar i området. Skyddsvallar har också satts upp längs med vägen som riskerar att korsas av lava.

"Oerhört troligt"

Magma rörde sig under marken i området för två veckor sedan, men den gången inträffade inget utbrott.

– Det har fortsatt att ackumuleras magma i området under Svartsengi sedan i oktober, så det har varit oerhört troligt att det skulle ske ytterligare en magmarörelse men oklart om det skulle leda till utbrott. Nu gick det väldigt fort, säger Lund.

Landets meteorologiska myndighet skrev redan i fredags att ett utbrott skulle kunna ske med mycket kort förvarning, och att det mest troligt skulle ske mellan höjderna Stóra-Skógfell och Hagafell.

ANNONS

LÄS MER:De lever i Grindavik – med en aktiv vulkan som granne

LÄS MER:Vulkanutbrottet kan vara över – men många kan inte flytta hem

LÄS MER:Sólny trodde hon skulle få fira jul hemma – då kom vulkanutbrottet

ANNONS