Flodhästen räknas som en invasiv art i Colombia, då de förökat sig bortom kontroll efter det att knarkkungen Pablo Escobars flodhästar släpptes ut i det vilda.
Flodhästen räknas som en invasiv art i Colombia, då de förökat sig bortom kontroll efter det att knarkkungen Pablo Escobars flodhästar släpptes ut i det vilda. Bild: Fernando Vergara

”Kokainflodhäst” död – blev påkörd av bil i Colombia

En flodhäst, som härstammar från Pablo Escobars ökända ”kokainflodhästar”, har dött efter att den krockat med en bil på en motorväg. Nu höjs röster i landet om att den invasiva arten utgör en fara.

ANNONS
|

På tisdagskvällen, lokal tid, inträffade en allvarlig olycka mellan en flodhäst och en bilist på Bogota-Medellin-motorvägen i Colombia.

Alla personer som befann sig i bilen ska ha klarat sig utan allvarliga skador, uppger polisen enligt AP. Flodhästen däremot, dog omedelbart och har omhändertagits för att analyseras, sade miljömyndigheter.

– Det här är en av farorna som förekomsten av denna art representerar. Många av dem korsar motorvägen där många fordon passerar, det är också en fara för människor, säger David Echeverri López, biolog på den lokala miljömyndigheten Cornare, enligt AP.

Det här är den andra motorburna olyckan som inträffat med en flodhäst i Colombia. I december inträffade en olycka mellan en flodhäst och en bil, men då överlevde flodhästen.

ANNONS

Hundratal invasiva flodhästar lever i Colombia

I början på 1980-talet smugglade kokainkungen Pablo Escobar in fyra flodhästar från Afrika till Colombia. De levde på hans ranch i Antioquia, tillsammans med flera andra exotiska djur. Efter hans död år 1993 släpptes de fria i området och förökade sig snabbt.

Flodhästar har inga naturliga fiender i Colombia och deras avföring riskerar att påverka floderna och den biologiska mångfalden negativt, vilket gjort att myndigheterna numera klassar dem som en invasiv art.

Från början skaffade Escobar tre honor och en hane, men arten har fått fäste och nu har mellan 130 och 160 "kokainflodhästar" spridit sig långt utanför den tidigare ranchen. Den invasiva arten är både en fara för miljön och ett orosmoment för de boende i området.

De lokala myndigheterna har tidigare försökt att hålla populationen nere genom kastrering och pilar med preventivmedel, men det ska inte ha räckt. Nu har man planer på att flytta sammanlagt 70 flodhästar ut ur landet.

60 ska flyttas till Indien och tio till Mexiko. Att ta dem tillbaka till Afrika medför allt för stora risker för både djuren och de lokala ekosystemen.

LÄS MER:Escobars flodhästar kostar miljoner att flytta

LÄS MER:Vill skicka knarkkungens flodhästar till Mexiko

LÄS MER:Tvååring nära att sväljas av flodhäst – räddades av stenkastare

LÄS MER:Vinnarna av årets roligaste naturfoto korade

ANNONS