Pablo Escobars flodhästar har förökat sig och nu finns det över hundra stycken. Nu är planen att lura dem i en fälla och flyga dem till andra länder.
Pablo Escobars flodhästar har förökat sig och nu finns det över hundra stycken. Nu är planen att lura dem i en fälla och flyga dem till andra länder. Bild: Fernando Vergara

Vill skicka knarkkungens flodhästar till Mexiko

Sedan Pablo Escobars död har flodhästarna som han importerade illegalt från Afrika på 1980-talet fortplantat och spridit sig utanför hans tidigare ranch. Nu vill Colombia flytta omkring 70 flodhästar till Mexiko och Indien för att hålla nere populationen.

ANNONS
|

Den tidigare knarkkungen Pablo Escobar hade smak för lyx och extravaganta saker. Inte minst märktes det på de fyra flodhästar som han illegalt importerade till ranchen Hacienda Napoles. Efter att Escobar skjutits ihjäl av polis 1993 så blev både ranchen och flodhästarna en lokal turistattraktion.

Flodhästarna hör egentligen inte hemma i Colombia, men överlevde och trivdes vid floderna i närheten av ranchen. Kanske trivs de lite för bra – sedan 1993 har de fortplantat sig rejält. Nu uppskattas det finnas omkring 130 flodhästar i provinsen. Om åtta år kan de ha blivit så många som 400.

Invasiv art

Flodhästarna är inte bara roliga för turister att titta på, de för också med sig problem. De har inga naturliga fiender i Colombia och deras avföring riskerar att påverka floderna och den biologiska mångfalden negativt. Förra året klassade myndigheterna flodhästen som en invasiv art.

ANNONS

Nu kan flodhästarna, åtminstone en del av dem, komma att deporteras. Det finns planer på att skicka åtminstone 70 flodhästar till Mexiko och Indien, där det finns djurparker och fristäder som kan ta hand om djuren, rapporterar AP.

– Det är möjligt att göra, vi har redan erfarenhet av att flytta flodhästar i zoon över hela landet, säger David Echeverri Lopez, talesperson för den lokala miljömyndigheten Cornare.

Planen är att lura in flodhästarna i stora containrar med hjälp av mat och sedan frakta dem till flygplatsen i Rionegro, 15 mil bort. Därifrån ska de flygas till sina nya hemländer. Fokus ligger på flodhästarna som lever i floderna runtom ranchen, de som fortfarande finns kvar där inne stör inte ekosystemet på samma sätt.

LÄS MER:Pablo Escobars kokainflodhästar blir juridiska personer

LÄS MER:Colombia kastrerar Escobars flodhästar

LÄS MER:Kokainkungens flodhästar ett växande problem

ANNONS