Hundratals brittiska skolor måste stänga på grund av rasrisk

Över 150 brittiska skolor har blivit tillsagda att de måste antingen delvis eller helt stänga sin verksamhet. Anledningen är den betong som använts för att bygga skolorna riskerar att kollapsa utan förvarning.

ANNONS
|

Precis innan skolterminen skulle börja för tusentals elever i Storbritannien kom ett chockbesked om att flera skolor kommer att behöva stängas ner. På bara någon dag växte antalet från ett dussintal till att nu flera hundra skolor kommer åtminstone delvis att behöva stänga ner sin verksamhet, rapporterar brittiska medier.

Anledningen är att skolorna byggts med en slags lättbetong som kallas för RAAC (Reinforced autoclaved aerated concrete) och som man nu upptäckt riskerar att kollapsa utan förvarning.

Den brittiska regeringen säger att anledningen till att de nu reagerar är för att flera takpaneler, som verkat vara i gott skick, plötsligt kollapsat.

ANNONS

– Det har gjort oss mindre säkra på att byggnader som innehåller RAAC ska fortsätta att hålla öppet utan extra säkerhetsåtgärder på plats, sa den brittiska regeringen i ett uttalande på torsdagen, enligt The Guardian.

– Detta kan komma som en chock och kommer sannolikt att orsaka störningar, men säkerheten för elever, elever och personal är vår prioritering.

Oklart hur många skolor som drabbas

Det råder fortfarande en osäkerhet kring exakt hur många skolor som byggts med betongen, men hittills har man kunnat bekräfta att det rör sig om minst 156 skolor. På torsdagen meddelade regeringen att utöver 52 skolor som redan fått stänga ner delar av sin verksamhet har man hittat ytterligare 104 ”miljöer” som påverkas.

På fredagen har den brittiska skolministern Nick Gibb sagt till Sky News att i de flesta fallen är det ”bara ett fåtal byggnader” eller rum på skolorna som kommer att behöva stängas, men att ”i vissa fall kommer det att vara hela skolan”.

Vidare sa han att inte alla skolor som påverkas har hunnit bli kontaktade.

Ett 20-tal skolor har byggts med såpass stora mängder RAAC att det nu innebär att alla elever och lärare kommer behöva flyttas till temporära lokaler. Men ännu fler elever kan behöva undervisas på distans i allt från några dagar till ett par veckor.

ANNONS

Det nationella fackförbundet som representerar lärare i Storbritannien NEU har kallat situationen för ”fullständigt skamlig" och varnar för att det här kommer att innebära "massiva störningar i utbildningen för tusentals barn".

Sjukhusbyggnader har byggts i samma material

Senare på torsdagskvällen bekräftade regeringskansliet att man hittat samma slags betong i 34 andra offentliga byggnader.

Åtminstone 24 av dem är sjukhuslokaler som har använt sig av RAAC i antingen hela eller stora delar av sin konstruktion. Sju av dessa kommer att behöva byggas om helt innan 2030.

RAAC-betong användes i stor utsträckning i skolor, men även andra byggnader, som byggdes mellan 1950 och 1990 och har en beräknad livslängd på cirka 30 år. Jämfört med traditionell betong så är RAAC svagare.

RAAC tillverkas fortfarande i hundratals fabriker runt om i världen och används fortfarande som byggmaterial i många länder, säger Chris Goodier, professor i byggnadsteknik och material vid Loughborough University, till BBC.

– Det verkar som om Storbritannien ligger i framkant när det gäller att vara medveten om detta problem, säger han till BBC.

LÄS MER:Indisk skola stängs – lärare uppmanade elever att slå klasskompis

LÄS MER:Sexåring sköt lärare – nu kan mamman få fängelsestraff

LÄS MER:Japansk lärare hällde handsprit på grill – elev dog

ANNONS