Sexåring sköt lärare – nu kan mamman få fängelsestraff

I januari tog en sexårig pojke med ett vapen till sin skola i Virginia, USA och sköt sin lärare. Nu har pojkens mamma dömts skyldig till försummelse av barn i en domstol och riskerar att få ett fängelsestraff.

ANNONS
|

Det var en fredagseftermiddag i januari och den 25-åriga läraren från Virginia satt vid ett gruppbord med eleverna i årskurs ett när en sexårig pojke tog upp ett vapen och sköt henne i handen och bröstet.

Händelsen chockade samhället Newport News, och läraren Abby Zwerner skadades allvarligt. Hon fick tillbringa nära två veckor på sjukhus och genomgick fyra operationer efter händelsen.

Nu har pojkens mamma dömts i en domstol för grov försummelse av barn, ett straff som hon riskerar att få sex månaders fängelse för. Hennes straff ska fastställas den 27 oktober, rapporterar NBC News.

Då den 26-åriga kvinnan ska ha accepterat en överenskommelse, en så kallad ”plea deal”, lades en separat åtalspunkt om att oaktsamt ha lämnat ett laddad vapen vilket utsatt ett barn för fara ner. Ett brott som hade kunnat ge sex år i fängelse.

ANNONS

Advokaten: Hon känner sig väldigt ansvarig

Den 26-åriga mamman uppger att hon på morgonen den 6 januari trodde att pistolen låg i hennes väska ovanpå en garderob i hennes sovrum och att pistolen hade ett avtryckarlås installerat. Nyckeln till avtryckarlåset förvarade hon under sin madrass.

Enligt 26-åringen är det fortfarande oklart hur barnet fick tag på vapnet.

– Hon känner sig väldigt ansvarig, hon mår väldigt dåligt, säger mammans advokat James Ellenson till reportrar efter rättegången, enligt NBC News.

– Det är väldigt upprörande för alla.

Kvinnan har även erkänt sig skyldig till att ha brukat cannabis under tiden som hon haft ett skjutvapen, vilket är ett brott i USA. Hon väntas få sitt straff bestämt i oktober och riskerar mellan 18 och 24 månader i fängelse för det.

Stämmer skolan – hade varnats om pojken

Efter skjutningen valde läraren även att stämma skoladministrationen då hon menar att de visste om att pojken ”hade en historik med slumpmässigt våld” både i skolan och i hemmet. Året innan ska han ha tagit stryptag på och försökt kväva sin förskolelärare.

– Den dagen, under loppet av några timmar, varnades skolförvaltningen tre olika gånger – tre gånger – av oroliga lärare och anställda om att pojken hade en pistol på sig i skolan och hotade människor. Men administrationen orkade inte bry sig, sa lärarens advokat, Diane Toscano, under en presskonferens enligt AP.

ANNONS

Vid klockan 12.30 på dagen berättade en annan lärare för en av skoladministratörerna att hon sökt efter en pistol i sexåringens ryggsäck och att hon trodde att han stoppat vapnet i fickan. Administratören tonade ner händelsen med att pojken hade ”för små” fickor för att få plats med en pistol.

Strax efter klockan 13.00 berättade en annan lärare för administratörerna att en elev kommit rädd och gråtandes och sagt att pojken visat upp en pistol för honom under rasten och hotat att skjuta honom om han berättade för någon.

En tredje anställd bad administratören om tillåtelse att visitera pojken, men nekades och ombads att vänta eftersom ”skoldagen nästan var över”, uppger Toscano.

Knappt en timme senare sköts den 25-åriga läraren i sitt klassrum.

I lärarens stämningsansökan mot skolan begär hon 40 miljoner dollar, motsvarande runt 433 miljoner svenska kronor, i skadestånd. Skolan har sagt att de inte kan kommentera hur det går med fallet men att de samarbetar med alla myndigheter.

LÄS MER:Lärare sköts av sexåring – kräver miljonskadestånd

LÄS MER:Skola varnades tre gånger över att 6-åring bar pistol – lärare sköts under lektion

LÄS MER:Sexåring sköt lärare på skola: ”Inte en oavsiktlig skjutning”

ANNONS