Experten om ryska bakslagen: ”Tidigare har det handlat om nålstick”

Ukraina bekräftade på fredagsförmiddagen en attack mot en flygbas i Ryssland. Därmed har den ukrainska offensiven på ryskt territorium pågått i fyra dagar.
– Det är spektakulärt och symboliskt viktigt för Ukraina, säger Jonas Kjellén, senioranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

ANNONS
|

Sedan i tisdags har en ukrainsk offensiv på rysk mark pågått. Ukrainska trupper rycker fram i Kursk-regionen, nordöst om Ukraina. Rysslands president Vladimir Putin benämnde under en tv-sändning på onsdagen aktionen som ”en storskalig provokation” och sa vidare att ”de skjuter urskillningslöst” med olika typer av vapen.

Länge var det tyst från Ukraina om utvecklingen. På fredagen bekräftade dock landet genom sin generalstab att en attack under torsdagen genomförts mot en flygbas i Lipetsk, mitt emellan den ukrainska gränsstaden Charkiv och Rysslands huvudstad Moskva.

Tillslaget beskrivs som en massiv drönarattack och ska bland annat ha riktats mot ett lager som förvarade flygbomber.

ANNONS

Senioranalytikern: ”Spektakulärt att drönarna når så långt”

Sammantaget kan den ukrainska offensiven vara den största på rysk mark sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari 2022.

Jonas Kjellén är senioranalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. Hans expertområde är Rysslands väpnade styrkor. Han beskriver den pågående aktionen som spektakulär och symboliskt viktig för Ukraina.

– Tidigare har det handlat om nålstick och frivilliga styrkor. De som genomför det här tycks vara reguljära förband, säger senioranalytikern på FOI.

Rysslandsexperten konstaterar att nattens tillslag i Lipetsk har genomförts halvvägs till Moskva och funderar kring hur det har varit möjligt.

– Långsamtgående och små drönare är väldigt svåra att upptäcka på radarskärm, samtidigt som Ryssland är otroligt stort territorium. De når väldigt långt med den här typen av drönare, vilket är spektakulärt eftersom Ryssland länge har varit starka i sitt luftförsvar, säger Jonas Kjellén.

Jonas Kjellén: ”Inte ens det har man mäktat med”

Det han imponeras av är att Ukraina har lyckats slå mot en flygbas, infrastruktur som rimligen borde ha eget närskydd.

– Inte ens det har man mäktat med. Det kan tyda på att Ukraina har gått in med ett stort antal drönare och att Ryssland har skjutit ned några, men inte alla, säger han.

Ukrainas initiala tystnad efter framryckningen i Kurskregionen kan enligt senioranalytikern på FOI tyda på att det rör sig om en större operation än vad som tidigare har genomförts.

ANNONS

– Den är i alla fall avsevärt större än de mindre frivilligförband som varit inne i Ryssland tidigare. Vissa källor talar om 1 000 man plus stridsfordon ur reguljära ukrainska armén, säger Jonas Kjellén.

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW har ukrainska styrkor ”trängt igenom minst två ryska försvarslinjer” och erövrat över tio samhällen sedan offensiven inleddes i tisdags. Strider pågår även i luften.

”Kraftfull signal att ta kriget till ryskt territorium”

Finns det några risker för Ukraina med att genomföra en offensiv i Kursk?

– Fördelarna är övervägande. Det faktum att man tar kriget till ryskt territorium är en kraftfull signal, säger Jonas Kjellén.

Är det som pågår ett nålstick eller något som kan påverka krigets utgång?

– Jag vågar knappt uttala mig om det. Det är något större än tidigare, men å andra sidan ska man komma ihåg att när sådant här sker är det lätt att få upp hopp.

Senioranalytikern på Totalförsvarets forskningsinstitut lyfter det faktum att ju längre in i Ryssland de ukrainska styrkorna tar sig, desto längre blir den så kallade logistiksvansen.

– Det är inte säkert att de får med sig luftförsvaret. Det beror på vad som sker. Ukraina har dessutom andra frontavsnitt som behöver försvaras. Vi får vänta och se, säger Jonas Kjellén.

ANNONS

F16 i luften ger råg i ryggen

Ukrainas förmåga att militärt agera är enligt honom tätt sammanflätat med att stödet från USA sedan ett par månader är tillbaka på den tidigare, högre nivån.

– Den senaste nyheten är att F16-plan opererar i Ukrainas luftrum. Även om det bara rör sig om ett fåtal plan ger det ändå råg i ryggen, säger han.

LÄS MER:Sju frågor och svar om Rysslands krig i Ukraina

LÄS MER:Så påverkas Sverige av ett storkrig i Mellanöstern

LÄS MER:Så mycket lägger världens länder på försvaret

ANNONS