Höjda priser på olja och andra varor kan bli konsekvensen av ett storkrig mellan Iran och Israel. Bilden är ett montage.
Höjda priser på olja och andra varor kan bli konsekvensen av ett storkrig mellan Iran och Israel. Bilden är ett montage. Bild: TT

Så påverkas Sverige av ett storkrig i Mellanöstern

Hur skulle Sverige påverkas av en utökad konflikt och ett eventuellt storkrig i Mellanöstern?
– Genom höjda priser på olja, och på sikt andra varor som transporteras över världen. Sedan även ökad inflation och sänkta börser, säger Jan Hallenberg, professor emeritus i statsvetenskap.

ANNONS
|

Ett gigantiskt steg mot ett storkrig. Så beskrev Mellanösternexperten Alexander Atarodi situationen i Mellanöstern efter Ismail Haniya död på onsdagen. Samtidigt uppmanade Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt till att ”spänna fast våra säkerhetsbälten”.

På torsdagen kom uppgifter om att Irans andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei ska ha beordrat en direkt attack mot Israel, som svar på mordet.

Det fick i sin tur Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att slå fast att landet är förberett på alla scenarier och kommer möta varje hot ”med enighet och handlingskraft”.

Sammantaget har detta fått världen att hålla andan.

Docent: ”Jag har svårt att se att Nato skulle ge sig in i detta”

Vart är konflikten i Mellanöstern på väg?

ANNONS

Och i ett svenskt perspektiv: Hur skulle Sverige och svenska intressen kunna påverkas av en utökad konflikt och ett eventuellt storkrig i Mellanöstern?

Peter Haldén är docent och universitetslektor i krigsvetenskap på institutionen för krigsvetenskap vid Försvarshögskolan. Oavsett hur utvecklingen av konflikten blir framöver tror han inte att Nato – och därmed Sverige – kommer att bli inblandat rent militärt.

– Jag har svårt att se att Nato skulle ge sig in i detta, att man skulle göra en Natofråga av Mellanöstern. I så fall om vad? Det är rätt långsökt, säger Peter Haldén.

Han tror inte att staten Sverige med dess försvarsmakt och försvarspolitik kommer påverkas av en eventuell utökning.

– Däremot påverkar det redan nu många människor mentalt. Vi har ju många med rötter i Mellanöstern. Det är exempelvis inte så bra att besöka släkten i Libanon just nu. Det är farligt. På så sätt påverkar det, säger universitetslektorn i krigsvetenskap.

Försvarsmakten evakuerade ambassadpersonal 2021 och 2023

Historiskt har Försvarsmakten vid tidigare konflikter som i Sudan (2023) och Afghanistan (2021) fått regeringsuppdrag att evakuera svensk ambassadpersonal och dess familjer. Om något sådant är aktuellt nu är inte känt.

På onsdagen upprepade statsminister Ulf Kristersson (M) sin uppmaning till de uppemot 10 000 svenska medborgare som befinner sig i Libanon att lämna landet.

ANNONS

”Reser man till Libanon trots UD:s tydliga avrådan kan man inte förvänta sig att få hjälp av Sverige i en nödsituation”, skrev han till TT i en kommentar.

Jan Hallenberg är professor emeritus i statsvetenskap.
Jan Hallenberg är professor emeritus i statsvetenskap. Bild: Jessica Gow/TT

Jan Hallenberg är professor emeritus i statsvetenskap och associerad med Utrikespolitiska institutet, UI. Han pekar på fyra saker som skulle kunna påverka Sverige vid en utökad konflikt och ett eventuellt storkrig i Mellanöstern.

Ekonomiska konsekvenser att vänta: Ökad inflation

Först nämner han en ytterligare säkerhetspolitisk anspänning globalt, där ett USA-lett läger med bland annat Sverige ställs mot Kina, Ryssland och Iran.

– Det andra är att den internationella handeln kommer att påverkas. Både Medelhavet och Suezkanalen är viktiga farleder, säger Jan Hallenberg.

Samtidigt tror professorn att USA kommer göra allt för att försöka hålla dessa handelsrutter öppna.

– En tredje är att världens börser inte skulle må så bra av en sådan konflikt. Och en fjärde att oljepriserna sannolikt går upp. Det är svårt att vara mer precis än så, säger Jan Hallenberg.

Hur kan det märkas i vardagen för gemene man?

– Genom höjda priser på olja, och på sikt andra varor som transporteras över världen, sedan även ökad inflation och sänkta börser.

Professor i nationalekonomi: Räntor kan sänkas mindre än tänkt

Ola Olsson är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han ser ett antal ekonomiska konsekvenser som påverkar Sverige och svenskarna vid en eventuellt utökad konflikt i Mellanöstern.

ANNONS

– All sådan oro påverkar börserna. Det kan också innebära viss oro för inflationen och bli inflationsdrivande i de fall containertrafik och annat blir mer störd av detta, säger Ola Olsson.

Ola Olsson är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Ola Olsson är professor i nationalekonomi på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Bild: Fotograf Johan Wingborg

Han ser ytterligare en aspekt på en utökad konflikt i regionen.

– Det kan vara att centralbankernas räntor i förlängningen inte kan sänkas i den utsträckning som det är tänkt, säger han.

Professorn i nationalekonomi menar att en utökad konflikt i Mellanöstern inte skulle få någon jättestor påverkan på svensk ekonomi.

– Där påverkas vi mer av kriget i Ukraina och att vi måste öka våra försvarsanslag med anledning av det, säger Ola Olsson.

LÄS MER:Begravningståg för Haniya pågår i Teheran

LÄS MER:Mordet en chock för Irans ledning

LÄS MER:USA: Hjärnan bakom 11 september ska erkänna

LÄS MER:Fem punkter: Det här betyder mordet på Hamas-ledaren

ANNONS