ÖB Micael Bydén stödjer Staaf efter skandalen inom polisen

Sveriges högsta polisledning skakas av en skandal. Överbefälhavare Micael Bydén uttrycker nu sitt stöd till en av huvudpersonerna – Linda Staaf – som han har ett förhållande med.
Han säger sig ha anmält relationen till Försvarsmakten i ett ”tidigt skede”.
– Min roll i det här är att vara ett stöd till en person som är hårt pressad, säger han i SVT:s 30 minuter.

ANNONS
|

Sveriges polisledning har skakats av en skandal. Detta efter att Expressen avslöjat att ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving polisanmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Det potentiella brottsoffret var, enligt anmälan, Linda Staaf – underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén, som har ett förhållande med Linda Staaf sedan i somras, kommenterar nu skandalen i SVT:s intervjuprogram 30 minuter.

– Min roll i det här är att vara ett stöd till en person som är hårt pressad. Vad som finns bakom det här och det som hanteras nu måste få hanteras i en annan myndighet, och det är ju polismyndigheten, säger Micael Bydén.

ANNONS

Bydéns relation med Staaf säkerhetsprövades

SVT:s programledare Anders Holmberg poängterar att Bydéns position gör att han inte kan ha ett privatliv på samma sätt som en vanlig medborgare på grund av utpressningsrisk vid exempelvis hemliga relationer. Han frågar därför om relationen vid något tillfälle varit hemlig för Försvarsmakten, varpå Bydén svarar:

– Nej, om man använder ordet hemlig eller dold ... nej. Det har varit en privat relation som jag tidigt har anmält den väg som jag ska anmäla. Den är också hanterad därefter. Jag förväntar mig också att man har har tittat på den på det sättet, och det har säkerhetstjänsten gjort.

”Jag förstår att frågan är högst relevant”

Han säger också att han förstår att frågan är uppe.

– Jag tycker att frågan är högst relevant. Jag kan konstatera att allt jag gör, allt jag säger, allt jag utsätts för i min roll, kan ha en påverkan på förtroendet för mig som person och för min organisation. Jag är inte naiv, jag förstår det.

Micael Bydén vill inte kommentera polisens hantering av händelserna som uppdagats då det är en fråga för polisen. Relationen med rikspolischefen Anders Thornberg är fortsatt god, menar han:

– Jag förväntar mig att vi kommer ha ett fortsatt bra, professionellt samarbete och relation, säger Micael Bydén till SVT.

ANNONS

LÄS MER:Härvan i polisledningen: Detta har hänt

LÄS MER:Staaf om polisanmälan och kränkningar

LÄS MER:Nytt beslut – Linda Staaf blir kvar på Noa

LÄS MER:Mats Löfving anmäldes för brott mot Linda Staaf

LÄS MER:Kristersson om polishärvan: "Förtroendeskadligt"

ANNONS