Linda H Staaf, chef för underrättsenheten NOA, och Mats Löfving presenterar en nationell lägesbild över kriminell påverkan i lokalsamhället och utvecklingen i utsatta områden.
Linda H Staaf, chef för underrättsenheten NOA, och Mats Löfving presenterar en nationell lägesbild över kriminell påverkan i lokalsamhället och utvecklingen i utsatta områden. Bild: Janerik Henriksson/TT

Mats Löfving anmäldes för brott mot Linda Staaf

Ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving polisanmäldes för att eventuellt ha utsatt Noa-chefen Linda Staaf för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande, enligt Expressen.
Uppgifterna som nu framkommer har resulterat i en djup förtroendekris mot polisledningen – och flera politiker vill nu att frågan ska utredas av rikspolischefen.

ANNONS
|

Expressen kunde i början av veckan avslöja att ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving under förra året polisanmäldes av polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman, som menade att brottsrubriceringarna grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande kunde vara aktuella.

Den som var utpekad som brottsoffer var Noas underrättelsechef Linda Staaf. Enligt anmälan ska de påstådda brotten mot henne ha skett under en period mellan första januari 2015 till 27 november 2021.

Det var efter samtal med henne som säkerhetschefen Ari Stenman valde att lämna in en polisanmälan. Enligt Linda Staaf ska hon inte själv haft kännedom om att en sådan lämnades in.

ANNONS
Noas underrättelsechef Linda Staaf.
Noas underrättelsechef Linda Staaf. Bild: Anna Tärnhuvud

Lades ner efter två dagar

Men bara två dagar efter anmälan gjordes valde överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda utredningar att inte inleda en förundersökning och därmed lägga ner ärendet. För Expressen förklarar Jakobsson att han inte anser att handlingarna nått upp till brott, att ingenting visar på att det skulle ha utövats våld eller uttrycks hot. Utan snarare varit en fråga om svartsjuka.

Linda Staaf anställdes av just Mats Löfving när han var chef för Noa och under flera år arbetade hon under hans ledarskap. I Expressens granskning framgår också att Linda Staaf och Mats Löfving ska ha haft någon slags relation med varandra under en period.

– Vi utvecklade senare även en privat men ytlig relation när han var min chef vid Noa, men vi har aldrig varit närstående, säger hon till Expressen.

Rikspolischef Anders Thornberg.
Rikspolischef Anders Thornberg. Bild: Håkan Johansson

Kände oro för sin säkerhet

Till Expressen säger Linda Staaf att hon kände oro för sin egen säkerhet och därför tog kontakt med polisens säkerhetschef Ari Stenman, men konstaterar samtidigt att hon aldrig ansåg att hon hade blivit utsatt för brott.

– Det fanns flera anledningar till samtalet. En av dem var att sommaren 2021 kom det in ett antal granskande frågor från en okänd person till Polismyndigheten där man begärde ut handlingar kring mig och mitt arbete, något som regelbundet fortsatt sedan dess. Jag kunde inte utesluta att det var Mats som låg bakom de här frågorna, säger Linda Staaf till Expressen.

ANNONS

Rikspolischef Anders Thornberg säger till Expressen att han inte vill kommentera enskilda personalärenden.

– Jag lämnar inga kommentarer i enskilda ärenden. Vi är en rättsvårdande myndighet. Vi tar all information som vi får på största allvar. Vi har väldigt robusta processer för att hantera det och vi har trygga och bra rutiner, säger han till Expressen.

Kritik mot polisledningen

Expressens granskning har resulterat i att det riktats kraftigt kritik mot polisledningen de senaste dagarna. Polisforskaren Stefan Holgersson säger till SVT Nyheter att anser att rikspolischefen Anders Thornberg har agerat felaktigt i sin hantering av ärendet.

Bland annat är han kritisk till uppgiften om att enbart Mats Löfving – den som hade anmälts för brott – informerades om ärendet och inte det eventuella offret.

– Hade det här varit ett relationsärende så hade utredarna vänt sig i graven om någon agerat på det här sättet, säger Stefan Holgersson till SVT Nyheter.

Holgersson kallar också händelsen för en slags korruption.

– Man vet att det förekommer, men tyvärr är den här typen av vänskapskorruption inte straffbar i Sverige.

De uppgifter som framkommit i Expressens granskning har också resulterat i att frågan hamnat på den politiska dagordningen.

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD).
Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD). Bild: Paul Wennerholm

Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet, skriver till SVT Nyheter att fallet är ”mycket allvarligt” samt att han ”förutsätter att rikspolischefen noga, men skyndsamt, utreder vad som har hänt”.

ANNONS

Det är en åsikt som även dels av Gudrun Nordborg (V), ledamot i justitieutskottet.

– Om det är som det framstår i Expressen så har man släppt frågan utan att göra det, säger hon till SVT Nyheter.

LÄS MER:För att knäcka gängen: Polisen vill avlyssna mer

LÄS MER:Lärare larmar – fler obegåvade utbildar sig till poliser

LÄS MER:Rapport: Polisen begick många misstag vid påskupploppen

ANNONS