Noas chef Linda Staaf var med i Nyhetsmorgon under måndagsmorgonen ock kommenterade polisanmälningarna och kränkningarna.
Noas chef Linda Staaf var med i Nyhetsmorgon under måndagsmorgonen ock kommenterade polisanmälningarna och kränkningarna. Bild: Emil Nordin

Staaf om polisanmälan och kränkningar

Den ställföreträdande rikspolischefen anklagades för brott mot Noas chef Linda Staaf – något som lett till spekulationer om en relation, jäv och bristande hantering inom polisen. Nu berättar Noachefen sin sida av saken i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Jag vände mig till säkerhetschefen för att jag kände mig utsatt. Det har nu lett till att jag, som kvinna, hängs ut, kränks och nedvärderas offentligt, säger hon.

ANNONS
|

Linda Staaf, underrättelsechef för polisens nationella operativa avdelning, pekar på att hon inte kan vara tyst och passiv om det hon utsatts för.

– Om jag som hög polischef och kvinna accepterar och låter det här ske, vad sänder jag då för signaler till andra utsatta kvinnor? säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Allt började med en polisanmälan om fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande mot ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving. Anmälan lämnades in av polisens nationella säkerhetschef Ari Stenman i fjol. Enligt anmälan skulle Linda Staaf ha utsatts för detta under flera år. Något som Expressen berättade om.

– Jag vände mig till säkerhetschefen för att jag kände mig utsatt. Det har nu lett till att jag, som kvinna, hängs ut, kränks och nedvärderas offentligt, säger hon.

ANNONS

Anmälan lades ned. Men de båda påstods också ha haft en relation. Linda Staaf är tydlig med att det inte funnits något kärleksförhållande mellan henne och ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving.

– Det har inte funnits en hemlig relation. Jag har varit öppen och tydlig med att det har funnits en privat, men ytlig relation. En ytlig relation punkt, inte ett förhållande, säger hon och förtydligar att det har rört sig om en relation mellan en chef och en medarbetare.

Välkomnar utredning

Hon säger till TV4 att hon anser att detta har ”skenat iväg fullkomligt” och att hon har bemötts respektlöst och kränkande, främst i sociala medier. Hon menar också att det varit ett drev i etablerade medier och att personer som inte varit insatta i ärendet har uttalat sig. Linda Staaf välkomnar den särskilda utredning som polisen nu tillsatt.

– Jag tycker att det är viktigt att den här historien nu tas tillbaka till fakta.

Hon lyfter att hon aldrig har ljugit om sin utbildning och sina meriter. Men att någon, trots att det inte finns anledning att misstänka jäv när det gäller hennes anställning, ändå under flera års tid begärt ut handlingar om henne.

– Jag har levererat i åtta år på den här funktionen, tack vare min bakgrund och mina meriter som jag hade, säger hon.

ANNONS

Detta har hänt

  • Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef har polisanmälts för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.
  • Anmälan gällde Linda Staaf, underrättelsechef för polisens Nationella operativa avdelning, Noa.
  • Det var polisens nationella säkerhetschef, Ari Stenman, som gjorde anmälan om de påstådda brotten som ska ha begåtts mellan 2015 och 2021.
  • Överåklagaren lade ner anmälan två dagar efter den lämnades in.
  • Enligt en granskning i Expressen ska Mats Löfving och Linda Staaf ha haft någon typ av relation, men det tillbakavisas av Staaf.
  • Kritik har riktats mot polisledningen för att enbart Löfving och inte Staaf informerades om att anmälan gjorts.
  • Påståendena om en relation har också lett till diskussioner om jäv, eftersom Mats Löfving anställde Linda Staaf.
  • Polisen har nu tillsatt en särskild utredare för att titta på ärendet.

LÄS MER:Mats Löfving anmäldes för brott mot Linda Staaf

LÄS MER:Efter turerna: Åklagare granskar polishärva igen

LÄS MER:Polisturernas utredare: Väldigt öppet mandat

ANNONS