Midsommarvädret är varje år en snackis – blir det strålande sol, eller regn och rusk?
Midsommarvädret är varje år en snackis – blir det strålande sol, eller regn och rusk? Bild: Katrin Niklasson

Så blir midsommarvädret i år – åtminstone enligt oddsen

En årligen återkommande snackis i juni är hur vädret kan tänkas bli på midsommarafton, och för att försöka förutspå detta har spelbolaget ATG satt odds på hur stor risken är för regn i Göteborg. Så blir midsommarvädret i år – åtminstone enligt oddsen.

ANNONS
|

Vad det blir för väder på midsommarafton är varje år en viktig fråga för många som vill veta om man kommer att kunna duka upp långbord utomhus, dansa runt stången och tända grillen på kvällen.

Historiskt har det svenska midsommarfirandet dominerats av ostadigt väder, men samtidigt har det genom åren utgjorts av allt från 35-gradig värme till snöbyar.

För att försöka förutspå hur årets midsommarväder kommer att te sig har spelbolaget ATG satt odds på huruvida det blir regn eller inte i 13 svenska städer den 24 juni.

”Generellt blir det en ganska torr midsommarafton. Solsäkrast och därmed lägst odds är det på Gotland, men även bra odds för uppehållsväder i Norrland och Östergötland”, skriver Mårten Skånman, PR-konsult vid ATG, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Fakta: Odds

Odds är ett begrepp som används inom statistik och vadslagning, och handlar om hur troligt det är att en händelse inträffat.

Inom vadslagning handlar odds om proportionen mellan vinst och insats, där ett högre odds ger mer pengar i vinst men också är mer osannolikt.

I Europa används huvudsakligen decimalodds som anger hur mycket pengar man får tillbaka per satsad enhet om händelsen inträffar.

Exempelvis innebär det att man om man satsar 100 kronor på ett odds på 1,5 får tillbaka 150 kronor, det vill säga de ursprungliga 100 kronorna plus ytterligare 50 kronor i vinst.

Låga odds för regn i Göteborg

I både Uppsala och Göteborg verkar risken för regn dock enligt oddsen vara högre, till mångas stora förtret.

Men för de västsvenskar som tänker att man måste planera om hela firandet, finns anledning att läsa vidare.

För enligt Linnea Rehn Wittskog, vakthavande meteorolog vid SMHI, bör man ta sådana här uppskattningar, som sker så pass långt i förväg, med en stor nypa salt.

– Än så länge är det egentligen bara vilda gissningar, säger hon.

LÄS MER:Bättre år för svenska midsommargubbar

LÄS MER:Därför blir det inget midsommarfirande i Trädgårdsföreningen

Midsommarvädret fortfarande oklart

Hur midsommarvädret kommer att se ut är fortfarande väldigt oklart, även för Linnea Rehn Wittskog.

– Vi har ju prognoser tio dygn framåt, så som det är nu så sträcker den sig bara till början av midsommarveckan, säger hon.

Den som vill vara ute i god tid med midsommarplaneringen får därför vänta tills på onsdag för att få veta hur vädret kan tänkas bli. Men vill man ha en mer tillförlitlig prognos får man hålla sig i skinnet ytterligare några dagar.

– Även i slutet av en tiodygnsprognos är det fortfarande ganska osäkert, så ju närmare vi kommer desto bättre blir prognosen.

Men om man tittar på midsommarvädret rent generellt, hur brukar det se ut?

– Såhär i juni så är ju typiskt svenskt sommarväder växlande molnighet, så det blir kanske soligt på morgonen med lite moln som anhopas under dagen och kan medföra några regnskurar framåt eftermiddagen, säger Linnea Rehn Wittskog och fortsätter:

ANNONS

– Det är ju liksom sällan något speciellt väder på midsommarafton, utan det är bara särskilt viktigt just på midsommar för att man vill veta om man ska duka fram lunchbuffén utomhus eller inte.

Så blir midsommarvädret enligt oddsen

Åtminstone 5 millimeter regn på midsommarafton

  • Uppsala – 2,80
  • Göteborg – 3,00
  • Östersund – 3,25
  • Sundsvall – 3,50
  • Karlstad – 3,75
  • Malmö – 3,75
  • Stockholm – 4,00
  • Umeå – 4,00
  • Kiruna – 4,50
  • Linköping – 4,50
  • Jönköping – 4,50
  • Luleå – 5,00
  • Visby – 6,00

Källa: ATG, 11 juni 2022

LÄS MER:Sommarens trendigaste dukning är stökig

LÄS MER:Livsmedelpriserna fortsätter öka

ANNONS