Därför blir det inget midsommarfirande i Trädgårdsföreningen

Det traditionsenliga midsommarfirandet i Trädgårdsföreningen fick stoppas under pandemin – och i år kommer den inte tillbaka över huvud taget. I stället vill Göteborgs stad satsa på ett enda stort firande.
– Ett bra erbjudande, säger Carina Krantz Rönnqvist, enhetschef vid Trädgårdsföreningen.

ANNONS
|

Ostadigt väder, dans runt stång och små grodor – vi är inne i juni och midsommar närmar sig med stormsteg. I vanliga fall brukar tusentals göteborgare samlas i Trädgårdsföreningen för ett gemensamt firande i stadens regi, men inte i år. Den som längtat tillbaka till det traditionella firandet, som innan pandemin firats sedan 1991, kommer att gå bet.

Efter två års pandemi där firandet ställts in har Göteborgs stad tagit beslutet att inte satsa på en comeback för midsommar i parken. I stället lägger man allt krut på firandet i Slottsskogen.

– När vi planerade sommarens aktiviteter för Trädgårdsföreningen och Slottsskogen valde vi att erbjuda traditionsenligt midsommarfirande enbart i Slottsskogen tillsammans med kulturförvaltningen, säger Carina Krantz Rönnqvist.

ANNONS

Palmhus och solstol

Där är tanken att det ska finnas möjlighet till folkdans och dans runt midsommarstång. Trädgårdsföreningen ska istället vara till för de som vill ha ett lugnare firande.

– Där kan man besöka Palmhuset, njuta av de nyplanterade sommarblommorna eller låna en solstol för att njuta av vädret, säger hon.

Att man inte genomför ett firande i Trädgårdsföreningen ser hon inte som ett problem.

– Ur mitt perspektiv tänker jag att det är ett bra erbjudande att staden arrangerar ett stort firande med folkdanslag där vi gör en stor insats i Slottsskogen, säger Carina Krantz Rönnqvist.

Firandet i Slottsskogen

Ett kort program finns att hitta om midsommar i Slottsskogen.

Tillställningen börjar klockan 16:00 och arrangeras av Göteborgs stad av Sommarunderhållningen.

Plats: Björngårdsängen.

Klockan 16 börjar dans, sång och lekar kring midsommarstången.

Klockan 17 drar en dansuppvisning med folkdanslaget Näverluren igång.

Källa: Göteborgs stad.

”Inte hugget i sten”

Enligt henne har pandemin till viss del gjort att staden ser på sina arrangemang ur ett nytt perspektiv där man kunnat utvärdera vilka traditioner kommunen ska återuppta.

– Ingenting är hugget i sten. Vi funderar lite i nya banor och nu prövar vi det här i år.

Carina Krantz Rönnqvist understryker att firandet i Slottsskogen inte kommer att vara det enda i centrala Göteborg. Flera privata initiativ kommer att äga rum där allmänheten kommer kunna fira midsommar.

– Vi hoppas att både Trädgårdsföreningen och Slottsskogen ska ge göteborgarna fina upplevelser i sommar, säger hon.

LÄS MER:Psykologen: Prata om ensamheten inför midsommar

LÄS MER:Här är brotten som anmäls i Trädgårdsföreningen

LÄS MER:Tusentals firade midsommar i Trädgårdsföreningen

ANNONS