Ett fyllt skafferi kan snart kosta dyra pengar.
Ett fyllt skafferi kan snart kosta dyra pengar. Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Livsmedelpriserna fortsätter öka

Mat blir allt dyrare – och trenden kommer att fortsätta. En torr vår hotar nu att pressa upp priser som redan ökat till följd av kriget.
– Inflationstakten på mat är högre än tidigare och kommer sannolikt att fortsätta uppåt under de närmaste månaderna, säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund, till DN.

ANNONS
|

Under året har priserna i matbutikerna ökat märkbart. Kaffe, tomater, päron och vitkål är bara några exempel på varor som har fått ett markant högre pris till följd av pandemin och kriget i Ukraina.

Nu riskerar ytterligare en faktor att driva upp priserna: den torra våren. De grödor som hotas mest är korn och havre, rapporterar DN. Tillsammans utgör de ungefär 30 procent av den svenska spannmålsskörden.

– Framåt midsommar vet vi säkert hur vårsäden utvecklar sig, men är det något år man inte vill ha minskad skörd då är det 2022, säger Markus Hoffman, mark- och vattenexpert, hos Lantbrukarnas riksförbund till tidningen.

ANNONS

Vid sidan av torkan påverkas lantbrukarna mycket av de stigande energi- och bränslepriserna.

Kött, ägg och mejeriprodukter påverkas

De produkter som kommer att öka mest i pris är kött, ägg och mejeriprodukter, enligt Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund. Detta beror på ökade foderkostnader till djuren.

– Priserna i affären har inte kunnat höjas i relation till den ökade produktionskostnaden. Där finns det anledning till oro. Inflationstakten på mat är högre än tidigare och kommer sannolikt att fortsätta uppåt under de närmaste månaderna, säger han till DN.

Priserna på mat ökar på flera håll i världen. FN har tidigare varnat för att kriget i Ukraina kan komma att orsaka en global matkris, och på tisdagen avslutas ett två dagar långt EU-toppmöte i Bryssel där transporter av spannmål från Ukraina står på agendan.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS