Resa: Italienska matresor genom tid och rum

En bok om pasta, en om pizza, en livsberättelse om matentreprenören Fernando Di Lucas olivolja, en favoritkrog i Rom och en tryffelmiddag i Halland. Den goda, enkla maten tar dig till Italien, var du än är.

ANNONS

– Det är en myt att man måste äta antipasti, primo, secondo och dolce under en måltid. Vill man bara äta en tallrik pasta så är det helt okej. Ofta är portionerna ganska stora, säger journalisten Sara Berg som nyligen kommit ut med boken ”Pasta på italienska”.

Hon fortsätter:

– Men strö aldrig parmesan eller pecorino på pasta med skaldjur, det är ett no no. Och klaga aldrig på att pastan är för al dente; det är den svenska pastan som är överkokt”, säger journalisten Sara Berg som nyligen kommit ut med boken ”Pasta på italienska”.

En matresa från norra till södra Italien

Kokboken tar med läsaren på en bokstavlig resa genom Italiens matkultur. Från den lyxiga pastan med ägg i norr, till fattigmansvarianten på bara mjöl och vatten i de södra delarna. Själv blev hon kär i landet när hon reste runt där ensam för ett par år sedan. Hon bestämde sig för att lära sig italienska.

ANNONS

– Det öppnade helt andra dörrar. Nu är Italien ett av mina absoluta favoritländer och kanske den plats jag saknat mest under pandemin.

Sara, som bor i Malmö, upptäckte att det plötsligt öppnade ”en massa svinbra italienska krogar i Köpenhamn, av italienare som flyttat till Danmark”. Att pastan äntligen började komma tillbaka.

– Jag blev otroligt sugen på att lära mig mer om pastakulturen som den ser ut i Italien. Om varför saker görs på speciella vis, varför råvaror serveras på vissa sätt och om de olika pastasorternas regionala ursprung.

LÄS MER:Resa: Fem spektakulära hotell världen över

De tar Italien till Halland

Mat är personligt, en egen kultur och en upplevelse som i bästa fall transporterar oss. Och även om vi kan resa till Italien igen, är det många som avvaktar. Därför kör krogen Skrea Matbruk i oktober och november ”Filippos & Henrikos Italienresa”. Skrea backe strax söder om Falkenberg är i sig som ett litet Italien, ett mini-Umbrien säger Henrik Djivjak som basar för köket.

– Den italienska maten, pastan, är en magisk värld. Jag testar degar, fyllningar och vikningar, färgar och gör mönster. Vi jobbar numera med halländskt mjöl dessutom, och har börjat torka vår pasta för att förhoppningsvis kunna börja sälja i matbutiker så småningom.

Matbruket anammar det italienska kökets opretentiösa sätt, stoltheten som italienarna har i produkterna.

ANNONS

– Vi kör italiensk mat på halländskt vis, med våra lokala råvaror.

Henrik Djivjak och Filip Karlsson tar Italien till Skrea backe, region för region. Lombardiet, Veneto, Piemonte och Emilia-Romagna hinns med mellan höstens pastakurser, innan det är dags för julbord.

– Vi börjar med norra Italien, vi vill få in höstens mustighet, tryffel, rött vin, sen jobbar vi oss söderöver till våren.”

LÄS MER:Resa: Lyxsemester med gott samvete – är det möjligt?

Filippos & Henrikos Italienresa. På Skrea Matbruk är ingen vecka den andra lik. Innan jul kör krogen middagar som djupdyker i norra Italiens olika matkulturer.
Filippos & Henrikos Italienresa. På Skrea Matbruk är ingen vecka den andra lik. Innan jul kör krogen middagar som djupdyker i norra Italiens olika matkulturer. Bild: Mary Poppy Darcy Mörner

Mannen bakom Zeta berättar om sin resa

Om italienskt ursprung handlar ”Fernando!”, en kombinerad biografi och kokbok om Fernando Di Luca, italienaren som via en vindlande resa kom till Stockholm på sin Lambretta 1961. Han funderade över varför olivolja var närmast okänt i Sverige och fettet animaliskt – och bestämde sig för att göra något åt saken. På 70-talet grundade han Zeta. Fernando övertygade även svenska butiker att sälja Barilla-pastan. I dag är han över 80 och fortsätter driva missionen om den hälsosamma olivoljan, som han ihop med det italienska köket faktiskt lyckades föra in i den svenska matkulturen.

I Göteborg brukar vi säga att de många pizzeriorna kom med gästarbetarna på 1960-talet. När den unga pizzabagaren Oskar Montano gör pizza tackar han sin morfar Crescenzo för sin italienska identitet och uppväxt. Pizzakrogen 800 Grader i Stockholm är Oskars framgångssaga. ”Pizza gick från att vara en kul grej till hela mitt liv. Nu har det till och med blivit en karriär. Om jag hade vetat det när jag var 15 hade allt blivit lite enklare.” Hans pizzabok, ”Pizza wizard”, är en generös, opretentiös och rättfram guide. Steg för steg, mjöl, tomater, ost. Runda pizzor, fyrkantiga pizzor. Pizzapilgrimsresor till både Rom, Neapel och New York.

ANNONS

När jag längtar till Italien repeterar jag glosor på min mobilapp. För precis som maten förflyttar också orden oss. Andiamo!

LÄS MER:Resa: Fem nyskapande parker världen över

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS