Luciatårta med mascarponekräm
8–10 bitar
Kryddiga mjuka kakor är i min familj ett måste i juletid. Jag lärde mig baka med min mormor som var en mästare på allt hembakat. Det viktiga är att hålla koll på tiden och inte övergrädda kakan. Och att vispa ägg och socker ordentligt fluffigt och luftigt.
Smör och ströbröd till formen
Kakan:
100 g smör, smält
1 1/2 dl gräddfil
1/2 tsk äkta vanilj
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
4 ägg
1 dl brunt farin- eller ljust muscovadosocker
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Garnering:
200 g mascarpone
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1/2 tsk äkta vanilj
3–4 kvistar rosmarin
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa en springform som är cirka 20 cm i diameter. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda smöret med gräddfil och tillsätt kryddorna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och luftigt med elvisp. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör försiktigt ner i smeten. Fördela ut smeten i kakformen och grädda i mitten av ugnen, tills kakan känns torr. Testa med en provsticka, den ska vara torr men samtidigt lite fuktig, då blir resultatet perfekt. Låt svalna.
Vispa mascarpone med grädde, florsocker och vanilj till en fluffig konsistens.
Ta loss kakan från formen och dela i två delar horisontellt. Lägg ut bottendelen på ett fat och fördela ut några matskedar mascarponekräm. Lägg sedan på den övre delen och tryck till lätt. Fördela ut resten av krämen och skapa små toppar med en sked eller spatel. Garnera med rosmarinkvistar.
Chokladkakor med kanel och hasselnötter
25 kakor
Smöriga småkakor som är rackarns goda till te eller kaffe. Receptet är härligt lätt att göra. Det ska vara både malda hasselnötter och riktigt mörk, fin choklad i smeten för att det ska bli perfekt.
50 g hasselnötter
200 g smör, rumsvarmt
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl ljus sirap
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk ingefära
1 tsk kanel
100 g mörk choklad, 70 %
Rosta nötterna i ugnen på 175 grader.
Mal hasselnötter eller mixa riktigt fint. Dela smöret i mindre bitar. Vispa smör med socker och sirap, blanda till en slät smet. Blanda ner malda eller fint mixade nötter, mjöl, bikarbonat, ingefära och kanel. Arbeta snabbt samman till en deg. Grovhacka chokladen och blanda ner.
Rulla ut degen till två rullar och plasta in dem. Lägg att vila i rumstemperatur i 30 minuter.
Ta ut 25 bitar, stora som valnötter och rulla till bollar. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Du behöver inte platta till bollarna, de smälter ut på plåten.
Grädda kakorna mitt i ugnen på 200 grader i 10–12 minuter tills de fått fin färg och är genomgräddade.
Lussesnurror med lingon
Ca 20 bullar
Saffransbullar som är saftiga och har härlig smak från lingon är en favorit, de är dessutom vackra. Gör dubbel sats när du ändå är i gång och fyll frysen eller bjud familj och vänner på en hejdundrande bullfest.
200 g smör
2 påsar saffran
5 d mjölk, 3 %
1 paket jäst, 50 g
2 dl socker
1 krm salt
1 ägg
17 dl vetemjöl, special
Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
Topping:
1 ägg
1 dl lingon, frysta och tinade
1 dl pärlsocker
Smält 200 gram smör och tillsätt saffran, blanda och häll ner mjölk, Låt blandningen bli fingervarm, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk- och smörblandningen. Rör tills jästen löst sig i vätskan. Häll ner socker, salt och knäck ner ägget. Blanda och tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills den släpper från bunken och är smidig. Täck med bakduk och jäs till dubbel storlek i rumstemperatur i en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar, kavla ut till en rektangulär form, cirka en centimeter tjock.
Fördela ut hälften av smöret och sockret till fyllningen. Vik över degen från långsidan till den andra långsidan och tryck till lätt över ytan. Skär degplattan i cirka 4 cm breda remsor. Skär ett snitt på mitten av varje bit men låt degremsorna hänga ihop längst upp. Tvinna samman remsorna och snurra den tvinnade remsan till en knut. Lägg ut med skarven nedåt på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Gör om samma moment med resten av degen. Jäs bullarna till dubbel storlek under bakduk.
Knäck ner ägget i en bunke och vispa samman lätt. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och fördela ut lingon och pärlsocker. Baka i mitten av ugnen i 8–10 minuter tills de är genomstekta och har fått fin färg. Ställ att svalna.
Fler recept av Maria Zihammou:
LÄS MER:Recept: Gryta med biff, musslor eller linser
LÄS MER:Recept på goda bakverk för höstens fikastunder
LÄS MER:Tre recept med lamm som förgyller höstens middagar
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.