Chokladpaj med rostade valnötter och karamellsås
8–10 bitar
När jag tänker på choklad får jag oftast associationer till mörk choklad med djupa och lite bittra toner. Den här chokladpajen har precis det och tar sin lilla tid att få till. Välj bort karamellsåsen om du vill, men jag tycker den tillför något extra elegant och lyfter den bittra chokladsmaken.
Pajdeg:
100 g smör, kallt
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 msk florsocker
1 nypa flingsalt
1 äggula
Fyllning:
150 g smör
200 g mörk choklad
3 äggulor
2 ägg
1 dl socker
1/2 tsk äkta vanilj
Karamellsås:
1 dl socker
1 dl vatten
Till servering:
3 dl grädde
2 msk florsocker
50 g rostade valnötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Börja med pajdegen. Dela smöret i mindre bitar. Häll ner smör, mjöl, kakao, florsocker och flingsalt i en bunke. Nyp snabbt samman till en smulig deg. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en smidig pajdeg.
Tryck ut degen i en pajform som mäter cirka 20 centimeter i diameter och nagga botten. Ställ in i kylen att vila i 30 minuter.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills det är genomgräddat och fått fin färg. Ställ att svalna på galler.
Sätt ugnen på 175 grader. Dags för fyllningen. Dela smöret i mindre bitar och grovhacka chokladen. Smält blandningen i en kastrull på låg värme under omrörning. Dra åt sidan och låt svalna i 10 minuter.
Vispa samman ägg, äggulor, socker och vanilj till en fluffig konsistens. Blanda ner den smälta chokladblandningen och rör tills smeten är slät och allt har blandats ordentligt. Fördela chokladkrämen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills fyllningen har satt sig och börjat stelna i konsistensen.
Låt pajen kallna och gör under tiden karamellsåsen.
Häll ner hälften av sockret i en kastrull på medelvärme och rör om tills det smält. Tillsätt resten av sockret, lite i taget under omrörning. När sockret har fått en kolaliknande konsistens, tillsätt vattnet lite i taget under omrörning. Dra kastrullen åt sidan.
Vispa grädden med florsocker och servera pajen med karamellsåsen, vispad grädde och rostade valnötter.
Clafoutis med plommon
4 portioner
Det här är en fransk ugnspannkaka med riktigt fluffig konsistens. Enkel att göra, tänk bara på att vispa vitorna i en väl rengjord bunke. I Frankrike tillsätter man oftast urkärnade körsbär. I min variant har jag gjort en kompott med plommon och kanel. Du kan även byta ut plommonen mot björnbär eller annan syrlig frukt.
8–10 plommon
1/2 dl vatten
1 dl socker
1 tsk kanel
4 ägg
1 dl socker + 4 msk
1 nypa flingsalt
1 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk äkta vanilj
1 dl vetemjöl
2 msk smör
2 msk råsocker
Till servering:
3 dl grädde
Dela och kärna ur plommonen. Tillsätt i en kastrull med socker, vatten och kanel. Sjud samman under lock i cirka tio minuter tills plommonen mjuknat. Sätt åt sidan att svalna.
Sätt ugnen på 200 grader.
Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna fluffiga med 1 dl socker. Häll ner vitorna i en bunke och tillsätt 4 msk socker och salt, vispa till ett hårt och blankt skum. Häll ner mjölk, grädde och vanilj i äggulesmeten och blanda noga. Tillsätt vetemjölet, blanda noga och vänd ner äggvitorna. Smörj en ugnsform med smör och sockra formen. Häll ner smeten och baka i mitten av ugnen tills ugnspannkakan stelnat och fått fin färg i ca 25 minuter.
Vispa grädden fluffig och servera plommonen till ugnspannkakan med vispad grädde.
Knäckig äpplepaj med mandelsmul
4 personer
Knaprig glutenfri smulpaj med syrliga äpplen är ett recept att älska och göra om och om igen. Den är supersnabb att fixa och dessutom blir det inte mycket disk eftersom jag gör smuldegen i kastrullen. Perfekt nu när alla svenska äpplen väntar på en smakskjuts.
1 msk smör till formen
4 äpplen, svenska och syrliga
Smuldeg:
100 g smör
1 dl råsocker
3 dl mandelmjöl
1 nypa flingsalt
Topping:
2 msk ljus sirap
2 dl crème fraiche
1/2 tsk äkta vanilj
2 msk florsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form, som mäter cirka 20 centimeter i diameter, med smör. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Tillsätt i formen.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt socker, mandelmjöl och flingsalt. Blanda och smula över blandningen över äpplena i formen. Ringla över sirap och baka längst ner i ugnen i 25–30 minuter tills pajen fått fin färg och är genomgräddad.
Vispa samman crème fraiche med vanilj och florsocker till en slät kräm och servera till pajen.
Fler recept av Maria Zihammou:
LÄS MER:Tre recept med lamm som förgyller höstens middagar
LÄS MER:Recept: Friterade vårrullar, nordafrikansk sallad och marockanska köttbullar
LÄS MER:Recept: Krispiga pizzor i romersk stil
Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck
Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.