Recept: Anja Olaug Jelineks uppdaterade buffé till jul

Är du trött på de klassiska rätterna till jul? Anja Olaug Jelinek, som driver Instagramkontot @enmatinsta, bjuder på en uppdaterad buffé med inspiration från det östeuropeiska och libanesiska köket. Hitta nya favoriter till julbordet, ät i soffan eller gör hela buffén till nyår.

ANNONS

Är det bara jag som helst inte äter julmat i 14 dagar? Det händer någonting med smakerna på ett klassiskt julbord efter tredje, fjärde eller femte gången, de liksom fastnar i gommen och hela kroppen luktar fiskfett och inlagt. Förlåt, det var en ganska äcklig beskrivning, men jag tror det finns fler än jag som i mellandagarna, eller varför inte på julafton, längtar efter något annat. Därför har jag skapat en minibuffé inspirerad av östeuropeisk och libanesisk mat. Smakerna, texturerna och kryddorna påminner en del om den klassiska julmaten, men kommer i ny skrud.

LÄS MER:Test 2021: Godaste julmusten en kvartett

Bulgursallad kokad i apelsin med grönkål, salta mandlar och granatäpple.
Bulgursallad kokad i apelsin med grönkål, salta mandlar och granatäpple. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Bulgursallad kokad i apelsin med grönkål, salta mandlar och granatäpple

6 mindre portioner

Grunden i denna sallad är min go-to på vardagar: fluffig bulgur, någon kål eller sallad, något syrligt och något salt som gärna får ha lite tuggmotstånd. Det bästa är att den går att variera i all oändlighet. Här med apelsin och granatäpple som gör salladen extra festlig.

ANNONS

2 dl bulgur + 3 dl vatten

Zest från 1/3 apelsin

Saft från 1 apelsin

1 buljongtärning

1 dl rostade saltade mandlar

2 stora stjälkar grönkål

1 granatäpple

1 msk god olivolja

Lägg bulgur, vatten, apelsinzest, apelsinsaft och en buljongtärning i en kastrull. Låt vattnet koka upp, blanda snabbt ihop allt, sätt på lock och ställ åt sidan så att bulguren får svälla. Det tar cirka 15 minuter.

Under tiden river du av grönkålen från stjälkarna. Skölj i vatten, dela med en sax och massera tills den blir mjuk.

Skär granatäpplet i fyra delar, skala i en skål med vatten då slipper du att köket kommer se ut som ett bombnedslag. Kärnorna kommer sjunka och skalet kommer flyta, så enkelt. Låt kärnorna rinna av i en sil.

Grovhacka mandel och blanda alla ingredienser till salladen.

LÄS MER:Dunderglöggens väg – från fikahörnet till finrummen

Pita med västerbottensost och örtolja.
Pita med västerbottensost och örtolja. Bild: Anja Olaug Jelinek

Pita med västerbottensost och örtolja

Ca 15 bitar

Kärt barn har många namn. Pita är en bosnisk paj på filodeg, ost och äggstanning, som är otroligt god. Den kallas också för burek i andra länder och har säkert ännu fler namn. Denna pita har vår allas älskade västerbottensost och en örtolja som piggar upp. Jag rekommenderar att göra dubbel sats och frysa in, denna vill man ha mycket av.

ANNONS

10 filodegsark (motsvarar oftast 1 paket)

1 dl rapsolja

1 ägg

Fyllning:

300 g färskost

200 g riven västerbottensost

3 ägg

2,5 dl fet mjölk

1/2 dl olivolja

1/2 tsk flingsalt

Örtolja:

2 dl färsk persilja

1 dl färsk mynta

1/2 dl olivolja

1/2 tsk citronzest

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till örtoljan. Vispa ägg, mjölk, olivolja och flingsalt. Vispa samman färskost och västerbottensost.

Dags att börja montera pajen. Pensla ett filodegsark med rapsolja och lägg i en ugnsform, gör detta med tre ark totalt som du lägger på varandra.

Dela visuellt upp färskosten, örtoljan och äggstanningen i tre delar. Smeta på en tredjedel av färskostkrämen och örtoljan på arken, häll på en tredjedel av äggstanningen. Pensla ett ark med rapsolja och lägg det ovanpå, gör detta med två ark. Nu ska du göra två liknande lager så att du totalt får tre. Det sista lagret avslutar du med tre ark som du penslar med rapsolja. Avsluta med att pensla med uppvispat ägg.

Grädda i 30 minuter. Låt svalna och skär upp i fyrkanter. Den behöver inte serveras varm och kan med fördel stå i kylen till nästa dag eller frysas in.

LÄS MER:Recept: Glöggfest med juliga drinkar och tilltugg

Valnötsbollar i rostad paprikasås med saffran.
Valnötsbollar i rostad paprikasås med saffran,. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Valnötsbollar i rostad paprikasås med saffran

4 stora portioner, på en buffé räcker det garanterat till 6 personer

ANNONS

Valnötter och rostad paprika är en riktig klassiker. De är som det där lugna perfekta paret, som kanske bara finns i matväg. Här får paprikasåsen en varm kram av saffran som lyfter den till nya höjden. Denna rätt är så otroligt god och är ett måste, tycker jag.

Paprikasås med saffran:

1 g saffran

3 tsk vatten

3 röda paprikor

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 burk hela tomater (ca 390 g)

1 buljongtärning

1 dl vatten

Flingsalt och svartpeppar

Valnötsbollar:

100 g valnötter

2 dl ströbröd

1 dl riven parmesan

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

4 ägg

1 msk soja

1 tsk sju kryddor

Sätt ugnen på 225 grader. Skär upp paprikan i stora bitar och skölj. Lägg ut den med skalsidan uppåt på en plåt eller i en form och ringla över rapsolja. Låt rosta i ugnen i cirka 30 minuter. Mixa till en puré.

Rör ut saffran i 3 tsk vatten.

Rosta valnötterna i ugn i cirka 10 min, du kan göra det samtidigt som paprikan är i ugnen. Det gör att valnötterna smakar mycket mer. Mixa nötterna till ett mjöl. Skala och mixa gullöken.

Blanda alla ingredienser till bollarna, pressa ner vitlök och låt stå för att svälla i cirka 10 minuter.

ANNONS

Stek i smör tills bollarna får en fin gyllene färg.

Fortsätt med paprikasåsen. Finhacka gul lök och vitlök. Stek mjukt i rapsolja. Tänk på att inte ha för hög värme så att löken bränns, den ska stekas försiktigt. Höj värmen, klicka ner tomatpuré och stek under omrörning tills purén börjar släppa olja och bränns en aning. Häll på paprikapurén och saffransvatten och blanda. När såsen börjar bubbla häller du på tomater, buljongtärning och 1 dl vatten. Sänk värmen och låt såsen puttra.

Smaka av såsen med svartpeppar och flingsalt. Tillsätt valnötsbollarna.

LÄS MER:Här är årets bästa julöl

Perfekt rostad potatis får du till bland annat genom att förkoka den i bakpulver.
Perfekt rostad potatis får du till bland annat genom att förkoka den i bakpulver. Bild: Anja Olaug Jelinek

Recept: Perfekt rostad potatis

6 portioner

Det finns väl ingen som inte älskar perfekt rostad potatis? Det får du till genom att välja rätt potatis, lägga den i vattenbad, förkoka i bakpulver och rosta i rikligt med olja. Bakpulvret drar ut stärkelsen från potatisen i vattnet, stärkelsen sätter sig på ytan av potatisen och du får en krispig yta när de senare grillas i ugn.

600 g fast delikatesspotatis

1,5 tsk bakpulver

Salt

1 dl rapsolja

Flingsalt

Sätt ugnen på 250 grader med grillfunktion.

Tvätta potatisarna och skär dem i två delar, lägg i ett kallt vattenbad 15–30 minuter.

Häll av och fyll kastrullen med nytt vatten precis så att det täcker potatisen, tillsätt bakpulver och salt. Koka potatisen i cirka 15 min.

ANNONS

Häll av potatisen och blanda med rapsolja och flingsalt. Lägg den med snittytan nedåt på en plåt. Rosta i 10 minuter, vänd potatisen och rosta i ytterligare 10 minuter.

Servera gärna med turkisk yoghurt som du toppar med pistage och torkade blommor, eller annat fint.

LÄS MER:Göteborgarna som inspirerar med mat och recept på Instagram

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS