Så uppstod GP:s tradition med tomtekonstnärer

Tomten som fallossymbol, räv eller iklädd boxarrock. Sedan 1996 har GP årligen utsett en tomtekonstnär som får äran att tolka tomten i ett verk. Men var kommer denna hela 27 år långa tradition ifrån? Idén var dåvarande chefredaktören Peter Hjörnes.
– Jag är ett julfreak, säger han.

ANNONS
|

Som chefredaktör var Peter Hjörne med och startade GP:s helgmagasin Två Dagar 1996. Inför julnumret ville han förstås ha något juligt på omslaget.

– Jag råkar vara ett julfreak och det var jag då också. Och så tyckte jag bara att det skulle vara för tråkigt och andefattigt med vykortstomtar. Låt oss hitta på något!

Lösningen blev att låta en känd svensk samtidskonstnär tolka tomten fritt i ett verk och samtidigt presentera konstnären i ett reportage i tidningen. Ernst Billgren blev den första. Sedan dess har traditionen fortsatt och konstnärer som Lars Lerin, Charlotte Gyllenhammar, Nina Bondeson med flera har gjort sina egna tomteverk.

ANNONS

– Det var väl tänkt att det skulle kunna hålla på några år så där. Föga anade jag att man skulle stå här 27 år senare och kommentera den här samlingen, som har blivit väldigt fin. Det är så många av de stora samtida konstnärerna som finns med. Det har blivit väldigt mycket bättre än jag trodde, säger Peter Hjörne.

GP:s forna chefredaktör Peter Hjörne älskar julen. ”Den lyser upp i en mörk årstid”, säger han.
GP:s forna chefredaktör Peter Hjörne älskar julen. ”Den lyser upp i en mörk årstid”, säger han. Bild: Paul Wennerholm

Har du alla de här tavlorna hemma eller var finns de?

– De finns förvarade i GP:s källare och tas fram när det lackar mot jul. Men nu har de legat undan under pandemin.

Jungnelius ”storstake” stack ut

Nu finns det dock en chans att se de senare ur samlingen på riktigt. I en utställning på Göteborgs stadsmuseum visas de senaste tre årens tomtar från och med lördagen den 17 december och fram till Tjugondedag jul, inklusive årets tomtekonstnär Peter Apelgrens tavla.

Årets vernissage

Vill du se årets tomtekonstnär, Peter Apelgren, och hans verk i verkliga livet? Kom till Göteborgs stadsmuseums foajé, Norra Hamngatan 12, lördagen den 17 december klockan 13.

Medverkande: Du får träffa Peter Apelgren och beskåda hans jultavla, samt lyssna till GP:s kåsör Kristian Wedel och Peter Hjörne, GP:s förre chefredaktör och initiativtagare till traditionen med tomtetavlor. Dessutom kommer förra och förra årets julkonstverk, av Sara-Vide Ericson respektive Thomas Lundgren, att visas.

Fortsättning: Om du inte hinner till vernissagen kommer tavlorna att hänga kvar över julhelgen och in på mellandagarna.

Är det något verk som du minns lite extra?

– Ja. Det finns ju ett som är ganska skabröst. Åsa Jungnelius, det är en kvinnlig glaskonstnär som är väldigt duktig. När vi packade upp det så tänkte jag ”herregud, kan vi publicera detta”. Men jag säger inte vad den föreställer.

Peter Hjörne minns när han packade upp formgivaren Åsa Jungnelius fallossymbol till skulptur. ”Storstaken” har gullig kaninpäls längst ner, kedjor, läderrem och plats för ett pytteljus längst upp.
Peter Hjörne minns när han packade upp formgivaren Åsa Jungnelius fallossymbol till skulptur. ”Storstaken” har gullig kaninpäls längst ner, kedjor, läderrem och plats för ett pytteljus längst upp.

– Det är nästan tråkigt att nämna någon särskild. Det finns så många roliga vinklar på tomten och det har målats och skulpterats med stor glädje, det är alldeles uppenbart. Och med den kreativa fantasi de har så blir det ju spännande.

ANNONS

Hur länge kommer den här traditionen fortsätta tror du?

– Det är en evig tradition! Nä, men jag hoppas faktiskt att det fortsätter. En konstsamling är ju ett pågående arbete. Att blåsa av det vore väldigt synd.

Vad är det du älskar så mycket med julen?

– Jag tycker bara att det lyser upp en mörk årstid och det är härliga traditioner. Det är oskyldigt. Det skapar glädje, gemenskap och kanske tankar på de som har det sämre till och med. Så det finns mycket med julen som är bra.

Här är alla tomtetavlor sedan starten 1996:

LÄS MER:Ruben Östlund gör konst till hockey

LÄS MER:Det har blivit tradition att dödförklara lucia

LÄS MER:GP-tradition sedan 26 år – här är alla tomtetavlorna

LÄS MER:Här är feelgood-böckerna som garanterar en mysigare jul

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS