Drönarbilder av fasorna vi hjälpsändningen torsdagen den 29 februari i norra Gaza.
Drönarbilder av fasorna vi hjälpsändningen torsdagen den 29 februari i norra Gaza. Bild: TT

Mikaela Blomqvist: Det går inte att blunda för det som sker i Gaza

Över hundra personer förlorade livet i samband med torsdagens fasor vid hjälpsändningarna i norra Gaza. Det måste bli en väckarklocka för alla, skriver Mikaela Blomqvist.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

I torsdags dödades över hundra människor i norra Gaza medan de väntade på hjälpsändningar med mat. Svälten och hungern är utbredd i området. Det har drabbats värst av den blockad Israel införde efter terrorattacken den 7 oktober. Kanske är det läge att påminna om vad landets försvarsminister Yoav Gallant sa då: ”Ingen elektricitet, ingen mat, inget bränsle, allt stängs. Vi strider mot mänskliga djur och vi kommer att agera därefter.”

Yttrandet borde ha varit tydligt nog. Nu får vi tyvärr se vad det innebär i praktiken. I Sveriges radio berättas om hur en uthungrad familj slaktat och ätit en hund. CNN rapporterar att palestinierna i norra Gaza dricker smutsigt vatten och äter gräs.

ANNONS

Jan Egeland, generalsekreterare för Norska flyktingrådet, har nyligen besökt Gaza och beskriver hur Israel aktivt hindrar de många lastbilar med förnödenheter som väntar utanför Gazas gränser från att komma in. Maten ruttnar i lastbilarna medan människor hungrar 30 minuter bort.

För det är just barn, gravida kvinnor och äldre människor som har svårast att överleva svält

Även FN:s expert på rätten till mat, Michael Fakhri, betonar i Guardian att svälten är avsiktlig från Israels sida: ”Vi har aldrig sett en civil befolkning göras hungriga så snabbt och så fullständigt, det är konsensus bland experter på svält. Den israeliska staten riktar inte bara in sig på civila, den försöker förstöra det palestinska folkets framtid genom att skada deras barn.”

För det är just barn, gravida kvinnor och äldre människor som har svårast att överleva svält. Under februari har Israel i snitt låtit 62 lastbilar om dagen passera gränsen, trots att de har lovat omvärlden att släppa igenom 200.

Redan det är för många tycker några israeliska aktivister som för ett par veckor sedan, enligt Washington Post, blåste upp en hoppborg för att blockera gränsövergången vid Kerem Shalom. Den unga organisatören utlovade popcorn och slushies till alla som kom dit.

Fast egentligen är det fel att fokusera på vad några få, omdömeslösa människor gör. Värre är då alla de filmer och foton på sociala medier där israeliska soldater plundrar palestinska hus.

ANNONS

I en video, som Le Monde länkar till, syns en grupp militärer cykla runt skrattandes bland rasmassorna. En annan visar en fnittrande soldat vid tangenterna framför en dator i ett sönderbombat klassrum. Ytterligare en grupp militärer låtsas vara på date med en nallebjörn.

De fann att många av de skadade hade just skottskador

I filmer som är tänkta att vara roliga skålar eller dansar soldaterna samtidigt som de spränger bostäder. I december avslöjade israeliska Haaretz att Telegramkanalen ”72 virgins – uncensored” drevs av anställda vid IDF:s enhet för psykologisk krigsföring. Där visades foton av döda palestinier, tillsammans med texter om hur de var kackerlackor och råttor som måste utrotas.

Israeliska staten hävdar att de som dog i torsdags trampades ihjäl. Enligt palestinier som var på plats sköts de till döds av IDF. FN-anställda har kunnat ge stöd åt den senare historien. De fann att många av de skadade hade just skottskador. New York Times har gjort en analys av videomaterial från händelsen som också pekar på att palestiniernas berättelse är sann.

Människor som väntade på mat och där mycket tyder på att de sköts ihjäl. Orden tål att upprepas: ”Ingen elektricitet, ingen mat, inget bränsle, allt stängs. Vi strider mot mänskliga djur och vi kommer att agera därefter.” Den som inte lyssnade för fem månader sedan kanske kan göra det nu.

ANNONS

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:SVT missade de viktigaste frågorna om Gaza

LÄS MER:Nära hälften av de dödade i Gaza är barn

LÄS MER:Jag tror jag vet varför Stadsteatern angripit SD

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS