Mikaela Blomqvist: Nära hälften av de dödade i Gaza är barn

I en tidigare krönika skrev Mikaela Blomqvist om det våld och den förödelse som just nu riktas mot Gazas civila. Jurist Tobias Schreiber uppmanade henne att kontextualisera sina källor. Detta är Blomqvists slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Tobias Schreiber (25/10) pekar ut en felaktighet i min artikel (17/10) om Israels pågående attack mot Gazas 2,2 miljoner civila. Jag skriver där att Israel mellan januari 2008 och slutet av september 2023 enligt FN:s uträkningar hade dödat 3 800 civila i Gaza. I själva verket rör det sig om 3 800 civila palestinier i Gaza, på Västbanken och i Israel.

Jag tackar för rättelsen. Såklart är Israels våld mot palestinier inte begränsat till Gazaremsan. Just nu nyttjar till exempel israeliska bosättare medieskuggan till att med den israeliska militärens goda minne döda och fördriva civila palestinier på Västbanken. Sedan 2018 har de stöd i Israels grundlag – staten ska verka för fler bosättningar.

ANNONS

Att siffran jag angett skulle inbegripa palestinska soldater stämmer däremot inte. Faktum är att Palestina inte har någon armé, något som har varit ett krav från Israel under diverse fredsförhandlingar. Och de palestinier som hör till väpnade grupper räknas inte in i ovan nämnda siffra. Vad gäller israeliska civila dödsoffer under ovan nämnda period uppgår siffran enligt FN till 177 personer.

Den som ytterligare vill fördjupa sig i siffror eller inte litar på FN (sic!) kan besöka det israeliska informationscentret B’Tselems databas. De verifierar själva varje dödsfall. Enligt dem har 10 559 palestinier dödats av israelisk militär mellan september 2000 och 6 oktober i år. 2 270 av dem var barn.

Detta är vad jag menar med kontext. Staten Israels våld mot palestinier började inte efter Hamas attack den 7 oktober. Inget rättfärdigar massakern. Hamas bär hela ansvaret för den. Däremot bör Israels svar på attacken förstås i sitt sammanhang. Som FN:s generalsekreterare António Guterres påpekade i veckan är Palestina ockuperat av Israel sedan 56 år.

Glömska och historielöshet är en förutsättning för det stöd stora delar av Västvärlden nu visar för Israels angrepp på Gaza

Enligt B’Tselem bör Israel inte längre klassas som en demokrati utan en apartheidstat vars diskriminering av palestinier är systematisk. Flera av regeringspartierna är uttalat högerextrema. Glömska och historielöshet är en förutsättning för det stöd stora delar av Västvärlden nu visar för Israels angrepp på Gaza, liksom för den tilltro man hyser till yttranden från landets regering och militär.

ANNONS

Schreiber skriver exempelvis att den israeliska armén till skillnad från Hamas inte har för avsikt att döda civila. Det är ett påstående som motsägs av en 450-sidig rapport för FN om det tre veckor långa Gazakriget 2008–2009. Man fann där att den israeliska militären medvetet hade riktat in sig på civila mål, bland annat två sjukhus och en UNRWA-byggnad där människor hade sökt skydd.

Israel ska också aktivt ha förstört Gazas infrastruktur för att på så sätt begränsa tillgången på mat och vatten. Bland annat bombade man områdets enda fungerande kvarn och flertalet brunnar. Då liksom nu hävdade Israel i flera fall att det rörde sig om högsäten för Hamas, vilket rapporten fann inte vara sant.

Om Schreiber finner ovan nämnda källor tveksamma kan han förslagsvis lyssna på vad de som styr Israel själva säger. Som jag skrev i min förra text sa Israels president Isaac Herzog nyligen i en intervju att hela Palestina bär ansvar för Hamas terror och att talet om oskyldiga civila är falsk retorik.

När försvarsministern Yoav Gallant den 9 oktober berättade att Israel skulle blockera Gazas tillgång till elektricitet, bränsle, mat och vatten tillfogade han att Israel strider mot odjur och kommer agera därefter. På plattformen X beskriver Benjamin Netanyahu Israels attacker mot Gaza som en civilisationens kamp mot barbariet och lovar att landet nu tänker göra något som vi alla kommer minnas i decennier.

ANNONS

I en text publicerad i Jewish Currents den 13 oktober skriver Förintelseforskaren Rez Segal att denna retorik och det vi nu ser framför oss utgör ett skolboksexempel på folkmord. Han betonar då särskilt den totala blockaden. Samtidigt förvånas han över att Israel är så tydliga med sin avsikt, utan att Västvärlden reagerar.

Inifrån Gaza kommer rapporter om att läkare opererar utan smärtstillande och tvingas använda vinäger för att behandla bakterieinfektioner. 42% av områdets byggnader har förstörts eller skadats i bombningar, 1,4 miljoner människor befinner sig på flykt inom Gaza och Israel fortsätter att attackera de områden man uppmanade palestinierna att fly till.

Enligt det lokala hälsoministeriet har nu 5 791 Gazabor dödats, varav två femtedelar ska vara barn.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Vi måste kunna fördöma fler än Hamas

LÄS MER:Det krävs mer kontext för att skriva om Israel och Hamas

LÄS MER:Sluta bannlysa våra tankar om Palestina och Israel

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS