Kurdo Baksi: Det här kan bli dagen som Erdogan fruktat för

Söndagens val i Turkiet är årets viktigaste. För Sverige, för världen, för Turkiet. Men Erdogans hatretorik har skapat sår som inte lär läka i första taget, skriver journalisten och författaren Kurdo Baksi.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Årets viktigaste val under 2023 hålls i Turkiet. Valet är inte bara viktigt för Sveriges Natomedlemskap och den globala säkerheten och tryggheten, det är också en folkomröstning om Turkiets vägval.

I söndagens president- och parlamentsval röstar medborgarna om demokrati eller icke-demokrati, om en sekulär stat eller islamistisk stat, om att föra Turkiet framåt eller tvinga landet tillbaka till medeltiden.

Den nuvarande despotiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan och socialdemokraten Kemal Kilicdaroglu är de starkaste kandidaterna. Kilicdaroglu leder en anti-Erdoganallians med sex oppositionspartier som vill stärka parlamentets makt igen och dra tillbaka flera av Erdogans grundlagsändringar som ger mycket makt till presidenten. Oppositionspartierna har också lovat stärka rättssystemet och yttrande- och pressfriheten samt släppa politiska fångar ur fängelserna.

ANNONS

Och för första gången på tjugo år visar opinionsmätningar att Erdogan, som kontrollerar lagstiftande, dömande och verkställande makt, kan förlora makten. Den försämrade ekonomin, tomma statskassan, den sjunkande valutan, Erdogan-regimens icke agerande i samband den största jordbävningen i republiken Turkiets historia den 6 februari i år, och den demoniserande och polariserade AKP-retoriken anses vara anledningar som kan avsluta Erdogan-eran.

Tre K brukar avgöra valen i Turkiet de senaste decennierna: Kvinnor, kurder och kuststäder.

Tre K brukar avgöra valen i Turkiet de senaste decennierna: Kvinnor, kurder och kuststäder. Invånarna i kuststäderna vill leva i ett modernt och sekulärt Turkiet varför Erdogan aldrig kunnat njuta av ett brett stöd i dessa områden. Och kurder och kvinnor som bar Erdogan till makten en gång i tiden, överger Erdogan i stora skaror. Erdogans uttalanden om att ”Kvinnor som sminkar sig ser ut som bilar med intryckta motorhuvar” och ”Jag rekommenderar kvinnor att föda minst tre barn”, har lett till att Erdogan förlorat många kvinnliga väljare.

Men de som avgör valet är de kurdiska kvinnorna och männen. Allt tyder på att kurderna inte kommer att rösta på Erdogan och hans parti eftersom Erdogan styr Turkiets med politiskt stöd av Grå vargarnas parti, demoniserar kurder och bekämpar kurder tillsammans våldsbejakande islamister i Syrien.

I ett vanligt val diskuteras sakfrågor, men vi lever i en tid där despotiskt sinnade ledare kan vägra demokratins spelregler trots att de kommer till makten med hjälp av demokratin. Men i söndagens val i Turkiet diskuteras om Valmyndigheten överhuvudtaget vågar presentera valresultatet om Erdogan förlorar. För Erdogan är valet på liv och död. Han har brutit mot många lagparagrafer och ägnat sig åt korruption. Många oroar sig för att Erdogankontrollerade Wagnerliknande armén SADAT kan ta till vapen på valnatten.

ANNONS

Våldsamheter mellan sekulära och islamistiska turkar kan inte uteslutas. Vem har glömt Donald Trump som än idag talar om valfusk? I januari i år stormade och vandaliserade högerextremister och anhängare av den förre presidenten Jair Bolsonaro nationalkongressen, högsta domstolen och presidentpalatset i Brasiliens huvudstad.

Kommer Turkiet bli en fullfjädrad demokrati på valnatten då? Knappast! Dörrarna till helvetet kan stängas, men dörrarna till paradiset öppnas inte denna dag.

Ett ljusare scenario är att Erdogan lämnar makten ifrån sig på ett fredligt sätt. Kommer Turkiet bli en fullfjädrad demokrati på valnatten då? Knappast! Dörrarna till helvetet kan stängas, men dörrarna till paradiset öppnas inte denna dag. Till exempel har anti-Erdoganalliansen inte inkluderat prokurdiska partiet Gröna vänsterpartiet (YSP) som erhåller drygt sex miljoner röster i främst kurdiska områden. Många i alliansen badar i ultranationalism och kemalism.

Inget av dessa partier vill erkänna kurdernas rättigheter och existens i landets författning. Inget av de sekulära turkiska partierna accepterar att armenier, pontiska greker, assyrier/syrianer har utsatts för ett folkmord. Inget av dessa partier har presenterat planer på att dra tillbaka de turkiska soldaterna från Syrien, Libyen och Irak. Det finns inga signaler om att den turkiska staten slutar bomba kurder i Turkiet, Syrien och Irak.

Om Erdogan förlorar valet den 14 maj kommer det ändå ta flera decennier innan människorna i Turkiet börjar inse att alla människor har rätt till sitt eget språk, sin egen identitet och sin kultur. Erdogans hatretorik under lång tid som basunerats i alla landets alla tv-kanaler, mot minoriteter har skapat djupa konflikter i samhället.

ANNONS

Om Erdogan vinner valet kommer det sekulära Turkiet, som skapades av ruinerna ur ottomanska imperiet för hundra år sedan, mer likna Saudiarabien eller Iran än ett sekulärt Natoland och EU-kandidatland.

Fotnot: Kurdo Baksi är journalist, författare och aktuell med boken ”Endast den som är turk är lycklig”

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Erdogan behöver Sverige som fiende för att vinna valet

LÄS MER:Ge diplomatpass till göteborgarna Dawit Isaak och Gui Minhai

LÄS MER:Recension: ”Drama utan slut – Turkiet 100 år” av Bitte Hammargren och Stefan Bladh

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS