Just nu visas ”Charlie och chokladfabriken” på Göteborgsoperan.
Just nu visas ”Charlie och chokladfabriken” på Göteborgsoperan. Bild: Sanna Tedeborg

Krisande Göteborgsoperan får miljonstöd

Efter ekonomiska problem och varsel – nu får Göteborgsoperan 16 miljoner extra från regionen. Tacksamt men inte tillräckligt, menar operans vd Christina Björklund.

ANNONS
|

GP har tidigare rapporterat att Göteborgsoperan har ekonomiska problem och måste förbättra sitt resultat med 50 miljoner kronor de kommande tre åren. Hösten 2023 påbörjades arbetet med att ta fram en åtgärdsplan för att förbättra ekonomin och i våras meddelade operan att 25 personer varslas.

På en pressträff under torsdagen meddelade det rödgröna styret i regionen att de skjuter till 16 miljoner kronor till kulturinstitutionen.

Operans vd: ”Det räddar oss inte”

Göteborgsoperans vd Christina Björklund är glad över beskedet men säger att det inte är tillräckligt.

– Vi är glada i dessa tider när alla andra drar ner stödet till kulturen att Västra Götalandsregionen väljer att satsa men det räddar oss inte. Vi behöver göra en resultatförbättring på 50 miljoner kronor. Det är ett välkommet tillskott men åtgärdspaket ligger kvar.

ANNONS

Alex Bergström (S), ordförande kulturnämnden i Västra Götalandsregionen, förstår att operan hade önskat mer pengar men tycker att ramökningen är viktig.

– Vi vill bibehålla den kulturella infrastrukturen i regionen och värna om den konstnärliga kvalitén.

Bergströms partikamrat Maria Brauer, ordförande i Göteborgsoperans styrelse, är glad över beskedet, även om det inte är tillräckligt för att operan ska återhämta sig ekonomiskt.

– Som ordförande är jag glad att regionen gör denna förstärkning. Det är en stabil grund för att använda, bevara och utveckla kulturlivet. Vi har ett allvarligt ekonomiska läge, både i regionen och på operan och vi står mitt i ett arbete för att få en balans i ekonomin.

Oklart om tillskottet räddar jobb

När Maria Brauer får frågan om tillskottet i budgeten kan rädda några jobb är hon noga med att påpeka att läget är fortsatt ansträngt. Hon vill inte heller spekulera i vad pengarna kommer att användas till.

– Satsningen är avgörande för att säkerställa kvaliteten men det är för tidigt att säga hur pengarna kommer att användas konkret. Det är upp till ledningsgruppen och styrelsen att hitta det bästa användningsområdet. Vi behöver fortsatt arbeta med vår åtgärdsplan och hitta långsiktiga lösningar, säger Maria Brauer.

Utöver ramökningen väntas styret att göra en uppräkning av Göteborgsoperans budget på runt fem miljoner för att kompensera för kostnadsökningar. Beslutet tas 24 oktober i samband med att regionens kulturnämnd fattar beslut om detaljbudgeten.

ANNONS

Läs mer om Göteborgsoperan:

LÄS MER:Smygtitta på ”Charlie och chokladfabriken” på Göteborgsoperan

LÄS MER:Teater, dans och opera – stor guide till scenhösten i Göteborg 2024

LÄS MER:Göteborgsoperan varslar 25 personer

LÄS MER:Göteborgsoperan går back – tuffa besparingar väntar

LÄS MER:Göteborgsoperan renoveras för 100 miljoner

LÄS MER:Allt du behöver veta om Don Giovanni

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS