Göteborgsoperan varslar 25 personer

Göteborgsoperan måste förbättra sitt ekonomiska resultat med 50 miljoner kronor mellan åren 2024 och 2027. Upp till 25 personer varslas nu om uppsägning.
– Det är en tung och allvarlig dag, säger Göteborgsoperans vd Christina Björklund.

ANNONS
|

Göteborgsoperan ska förbättra sitt resultat med 50 miljoner och meddelar nu att 30 miljoner ska sparas på personal och organisation. Det innebär att upp till 25 personer varslas.

– Det är jättetungt. Det är såklart alltid tungt att lämna ett varsel, att ge besked om stora förändringar som man vet skapar oro och skakar om organisationen. Det är en tung och allvarlig dag, säger Christina Björklund.

I november 2023 påbörjades arbetet med att ta fram en åtgärdsplan för att förbättra Göteborgsoperans ekonomi. Efter ett halvårs analysarbete står det nu klart att personalen kommer att påverkas.

– 40 årsverken ska ner, men precis som alla andra tittar vi på pensionsavgångar och annat. Bedömningen är att det ska röra sig om max 25 personer som får gå på grund av arbetsbrist.

ANNONS
Framöver kommer operans publik att få se Ola Salo som Willy Wonka i ”Charlie och chokladfabriken”.
Framöver kommer operans publik att få se Ola Salo som Willy Wonka i ”Charlie och chokladfabriken”. Bild: Henrik Jansson

Att operan talar om årsverken, alltså vad en heltidsanställd utför på ett år, beror på organisationens flytande personalstyrka.

– Det är väldigt komplicerat. I vår årsredovisning skriver vi 500 årsverken. Vi har ungefär… 470 till 480 tillsvidareanställda, och sen minst lika många är korttidsanställda. Vi har mellan 1 000 och 1 200 personer på våra lönelistor och det ser väldigt annorlunda ut i hur många som är anställda beroende när på året du kollar.

– Det är därför vi pratar om årsverken, men när man varslar så handlar det om personer och där hoppas och tror vi att det ska röra sig om som mest 25 personer.

Hoppas att publiken inte märker förändringen

Planen är att de konstnärliga och scentekniska avdelningarna drabbas i något lägre grad än de administrativa.

– Procentuellt är scentekniken och de konstnärliga många flera men vi försöker skona vår publik så långt det någonsin går. Men det kommer att innebära en hel del för våra konstnärliga och scentekniska grupper också. Det kommer drabba alla.

På vilket sätt?

– Det kommer innebära att vi behöver göra lite hårdare prioriteringar bland produktionerna. Vi hoppas att publiken ska märka så lite som möjligt.

Hur då? Färre personer på scen till exempel?

– Det är lite för mycket detaljer, men visst måste vi tänka till när vi gör planeringen av våra produktioner

ANNONS

Behöver nya besked från politiken

Bakgrunden till åtgärdsplanen är att anslagen till Göteborgsoperan inte höjs i takt med inflationen och fasta kostnader för exempelvis fastighet och personal.

Är ni klara här eller väntar fler varsel?

– Jättebra fråga. Det här kommer att kräva mycket av oss. Och jag har sagt att här går gränsen för vad vi klarar, vad vi kan ta ansvar för och fortfarande utföra vårt uppdrag. Sen har jag meddelat att vi måste hitta en annan finansieringsmodell av verksamheten från politiken – för annars sitter vi i samma situation igen efter 2027.

– Men vi har en jättebra dialog med politiken.

När ska detta vara genomfört?

– Vi räknar med att alla uppgörelser och uppsägningar ska vara klara till årsskiftet.

LÄS MER:Recension: ”Svansjön” på Göteborgsoperan

LÄS MER:Recension: ”Pierrot i ljuset av Bach” på Göteborgsoperan

LÄS MER:Recension: ”Smetana 200 år” på Göteborgsoperan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS