Göteborgsoperan går back – tuffa besparingar väntar

Göteborgsoperan väntas gå 11 miljoner back i år. Nu kommer tuffa sparkrav från operans styrelse, samtidigt som kostnaderna väntas öka när ett helt nytt teatersystem ska installeras.
– Jag kan förstå att det ser märkligt ut, säger vd Christina Björklund.

ANNONS
|

Göteborgsoperan måste spara pengar. Bara i år väntas verksamheten gå 11 miljoner back. På onsdagens extrainsatta styrelsemöte fick vd Christina Björklund i uppdrag att ta fram en plan för hur Operan kan skära ner.

Exakt hur stora besparingar som krävs är oklart, men i prognoser över underskottet om man inte agerar alls rör det sig om 30 miljoner minus nästa år, och så mycket som 55 miljoner minus 2027.

– Det är så stora summor så det klart att det kommer att beröra alla delar av verksamheten. Jag har svårt att se att vi ska kunna spara så många miljoner utan att det påverkar produktioner och anställda, säger Christina Björklund.

ANNONS

Operan är pressad från flera håll, av samma skäl som resten av samhället: inflation, löneökningar och ökade kostnader för råvaror, material och transporter, plus högre kostnader för det löpande underhållet av fastigheten. Och att ställa om görs inte i en handvändning.

– Det knepiga med vår verksamhet är att planeringen ligger långt fram, vi bygger kulisser och skriver kontrakt upp till fem år i förväg. Det är alltså inte en kran man bara kan skruva på eller av. Det är en tuff situation, men vi är inte ensamma i Kultursverige om att behöva spara. Det gör inte saken bättre, men det gör att vi titta på hur andra gjort, säger Christina Björklund.

Sparar – och renoverar för 100 miljoner

Nyligen kom även besked om att hela det 30 år gamla scen- och teatersystemet ska renoveras. Själva renoveringskostnaden ligger på upp emot 100 miljoner kronor och investeringen späs ut under en längre tidsperiod. Operan räknar också med högre kringkostnader och minskade intäkter för hela verksamheten så länge renoveringen pågår.

– Jag kan förstå att det ser märkligt ut, att vi ska investera samtidigt som vi måste spara. Samtidigt är det inget vi kan strunta i. Vi måste uppdatera scentekniken i huset, precis som vi måste ta hand om fastigheten som också är åldrad, säger Björklund.

ANNONS

Digitaliseringar, systembyten och ändrade arbetssätt har redan tajtat till verksamheten. Men nu behövs alltså ännu mer – och uppsägningar kan bli aktuellt.

– Det är svårt att säga hur det blir. Det är stora summor som ska sparas in och 80 procent av våra kostnader är personalkostnader, så givetvis måste vi titta på det också.

Kan det få konsekvenser på den konstnärliga kvaliteten på Operan?

– Det är den stora frågan så klart. Vi har fortfarande uppdraget att ha en internationell nivå på det vi gör och det kravet har inte förändrats. Jag känner ett enormt stöd från regionen och publiken och har svårt att se att kraven skulle sänkas, säger Christina Björklund.

Minskat stöd från staten

Att sänka den konstnärliga ambitionen är inte heller på kartan för styrelseordföranden i Göteborgsoperan, Maria Brauer (S):

– Absolut inte. Vi har vårt uppdrag från vår ägare Västra Götalandsregionen, som inte kommer att förändras i nuläget.

Hon anser att styrelsen varit ute i god tid med de nya direktiven, trots att Operan alltså beräknas gå back med 11 miljoner redan i år.

– Vad gäller besparingar framgent, 2024 och framåt, så tycker vi det. Vi är beroende av anslagen från regionen, men en fjärdedel av våra intäkter kommer från staten och det anslaget räknas inte upp för inflation överhuvudtaget nästa år.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgsoperan investerar i nytt system – beräknas kosta omkring 100 miljoner

LÄS MER:Göteborgsoperan kritiseras för bristande säkerhet

LÄS MER:Recension: ”Mytomania” av Paula af Malmborg Ward på Göteborgsoperan

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS