Göteborgsoperan kritiseras för bristande säkerhet

Kritik riktas mot säkerheten på Göteborgsoperan, sedan flera arbetsplatsolyckor inträffat där rapporterar SVT. Viveka Fonsmark, HR-chef på Göteborgsoperan, tillbakavisar kritiken, som bland annat kommer från snickare som arbetat på operan.

ANNONS
|

De senaste tio åren har en rad arbetsplatsolyckor på Göteborgsoperan anmälts till Arbetsmiljöverket. I januari i år fick till exempel en elektriker ström i handen och upp över armbågen när han borrade i en innervägg och kom åt en strömförande kabel.

Av Arbetsmiljöverkets rapport efter incidenten, som GP tagit del av, framkommer flera brister när det gäller operans säkerhetsrutiner. Bland annat i beredskap inför elolyckor, riskbedömning av underhållsarbeten och rutiner för rapportering av ohälsa och olyckor.

”Ni gör riskbedömningar på övergripande plan och vid större arbeten. Däremot gör ni ingen ’personlig riskbedömning’ för mindre arbeten, t ex service- och underhållsarbeten”, skriver inspektören bland annat.

ANNONS

– Vi har medarbetare som ibland brister i att följa de rutiner som finns, men här gjorde vi omedelbart ett förtydligande, säger Viveka Fonsmark, HR-chef på Göteborgsoperan.

De har också infört en checklista på plats – så att olika medarbetare tydligt vet vad som förväntas av dem, exempelvis vid elarbeten.

– Vi som arbetsgivare är ju ytterst ansvariga för att våra medarbetare följer våra rutiner, och vi vill ju minimera risken för att detta händer igen.

Kritik från tidigare medarbetare på operan

Förutom flera fallolyckor på Göteborgsoperan blev en person 2021 också instängd i ett rum där kostymer och kostymdelar sprutmålas. Dörren hade då gått i baklås eftersom ventilationsystemet slutade fungera.

Äldre exempel är från 2015, då en kvinna på rekvisitaavdelningen fick sina fingertoppar avklippta i en skärmaskin för papper. 2017 fick en annan person sina fingertoppar avhyvlade i en maskin på snickeriet.

SVT:s kulturnyheterna har pratat med flera snickare som fram till nyligen arbetat på Göteborgsoperans snickeri. En del riktar kritik mot operan och menar att säkerheten brast 2019.

– Operan är på en stenåldersnivå vad gäller säkerhet. I verkstäderna fanns inget säkerhetstänk överhuvudtaget, säger exempelvis snickaren Ulf Celen till SVT.

Åsikterna går isär kring säkerheten

Enligt honom fick snickarna då arbeta på hög höjd utan skyddsutrustning och med osäkra stegar.

ANNONS

– Vi jobbade helt utan fallskydd och klättrade i torn som var 10 meter höga. Vi arbetade även uppe på en platå och fick klättra upp dit med vårt material på stegar utan fallskydd eller räcken, säger han i tv-inslaget.

En luftrenare i snickeriet, för att skydda mot skadliga dammpartiklar, saknades enligt honom också.

HR-chefen Viveka Fonsmark håller inte med om att operan skulle brista i sina säkerhetsrutiner.

– Jag känner mig trygg med att vi vidtagit åtgärder och känner att vi systematiskt fortsätter med vårt viktiga arbetsmiljöarbete, säger hon.

Skräddarsydda riskanalyser har införts

Enligt Fonsmark fanns säkerhetsrutiner och adekvat skyddsutrustning redan 2019. Luften i snickeriet bedömdes kontinuerligt avseende mängden dammpartiklar. De värden som uppmättes ska enligt HR.-chefen ha varit bra, ”utom ett som låg på gränsen.”

– Vi har nu in fört nya rutiner i snickeriet, och där de förut sopade och borstade dammsuger vi nu istället, säger Viveka Fonsmark.

Snickare som klättrade på hög höjd utan skydd 2019 kommenterar hon så här:

– Så fort vår chef upptäckte att vi hade medarbetare som inte följde säkerhetsrutinerna så stoppades arbetet direkt. Vi vill verkligen inte riskera våra medarbetares liv.

Viktigast av allt för den ökade säkerheten på Göteborgsoperan är enligt henne den utökade riskanalys som infördes 2019.

ANNONS

– Nu gör vi en riskanalys inför varje nytt projekt, eftersom varje ny produktion är unik. Analysen gäller såväl scen som snickeri och övriga tillverkningsenheter.

LÄS MER:Operaanställda vittnar om sexuella trakasserier

LÄS MER:Facket om de sexuella trakasserierna: "Det är förfärliga siffror"

LÄS MER:Skärpta rutiner ska förhindra sexuella trakasserier på operan

Arbetsplatsolyckor på Göteborgsoperan

2015 en kvinna får sina fingertoppar avklippta i en skärmaskin för papper. Kvinnan arbetade på rekvisita-avdelningen.

2017 en person sina fingertoppar avhyvlade i en maskin på snickeriet. Det visar sig att det inte fanns någon dokumenterad kontroll av maskinen. Arbetsmiljöverket kräver att maskinerna kontrolleras och att anställda använder skydd vid hantering av maskinen. Operan upprättar en handlingsplan för kontroll av maskiner och systematiskt säkerhetsarbete.

2017 en person faller över en planka på scenen och bryter armbågen i fallet. Arbetsmiljöverkets inspektion visar att det finns rutiner för undersökningar av arbetsförhållanden på operan, men att det saknas rutiner för fortlöpande riskundersökningar och riskbedömningar för olika uppsättningar.

2020 en person slår foten på en tröskel under en repetition och faller av scenen. Personen får åka till akuten för att bland annat undersöka smärtor i ländryggen.

2020 en person får ett stativ med tyg över sig och faller av scenen. Personen skadar benet, axeln, höften och sin handled i fallet. Läkare konstaterar en blödning på lårmuskeln.

2021 en person blir instängd i ett rum där man färgar och sprutmålar kostymer med mera. Att ventilationssystemet i rummet slutat att fungera gör att dörren gått i baklås. Den instängda personen känner av ett stort tryck i huvudet, bankar, ropar och grips av panik innan kollegor utanför lyckas få upp dörren. Operan vidtar åtgärder, bland annat ett nödstopp kopplat till ventilationen efter inspektion.

2023 en elektriker kommer åt en strömförande kabel när han borrar hål i en innervägg, får ström genom ena handen upp till armbågen men klarar sig utan skador. Efter krav från Arbetsmiljöverket förbättrar operan sina rutiner vid elolyckor och sin rapportering av olyckshändelser.

Källa: SVT och Arbetsmiljöverket

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS