Två hamburgerkedjor krisar – tvingas rekonstruera

Konkurrensen är knivskarp mellan ett stort antal växande hamburgerkedjor de senaste fem åren. Nu tvingas två hamburgerkedjor in i rekonstruktion, skriver Breakit. Den ena har två restauranger i Göteborg.

ANNONS
|

Stenhård konkurrens, covid och nu lågkonjunktur skapar tuffa tider för landets hamburgerkedjor. Inte minst för de nya hamburgerkoncepten som expanderat stort de senaste fem åren.

Nu har två av dem, Flippin’ Burgers och Tugg, fått så stora ekonomiska problem att bolagen tvingas in i rekonstruktion, enligt Breakit.

Bolagen är på väg att inte kunna betala sina förfallna skulder.

En av de första större utmanarna inom hamburgerbranschen var Flippin’ Burgers, som växte snabbt och hade en omsättning på 22,7 miljoner kronor under 2022, och gjorde ett resultat före skatt på 284 000 kronor.

Bolaget varnade i sitt bokslut 2022 att det fanns en risk att man inte skulle klara sina finansiella åtaganden. Skälet var att inflation och lågkonjunktur lett till en försämrad lönsamhet.

ANNONS

Samma besked kom ägarbolaget Tugg med i sitt bokslut.

Tugg har två restauranger i Göteborg

Hamburgerkedjan Tugg har bland annat två centrala hamburgerrestauranger i Göteborg.

Båda bolagen leds av Claes König, han skrev i samband med boksluten:

– Koncernen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att öka antalet besökare till sina restauranger i kombination med kostnadsreduktioner och effektiviseringar för att förbättra lönsamheten.

Men nu har ekonomin försämrats så i bolagen att ledningen tvingats att begära dem båda i rekonstruktion i Stockholms tingsrätt den 21 september.

För Flippin’ Burgers är det andra rekonstruktionen på tre år. Det var kort efter det första tillfället som som kort därpå blev uppköpt av konkurrenten Tugg, där bland andra en av delägarna stjärnkocken Niklas Ekstedt sköt till pengar, skriver Breakit.

Rekonstruktören för hamburgerkedjorna är Carl Johan Friis vid Lindström Malmström Advokatbyrå.

Han vill ännu inte uttala sig om rekonstruktionsprocessen, uppger Breakit.

LÄS MER:Kända kedjan stänger – lämnar Göteborg

LÄS MER:Ny snabbmatskedja öppnar två restauranger i Göteborg

LÄS MER:Burger King stäms för storlek på sin burgare

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS