Vill kasta ut Jelena Isinbajeva från Teneriffa

Den ryska ikonen Jelena Isinbajeva är bosatt på Teneriffa.
Inte länge till, om anhängare till den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj får bestämma.
”Hon älskar Putin och stöttar kriget i Ukraina aktivt”, skriver de på Twitter.

ANNONS
|

Isinbajeva, tvåfaldig OS-medaljör och till dags datum världsrekordinnehavare i stavhopp, hamnade i veckan i ropet.

Detta sedan det avslöjats att hon sedan en tid tillbaka bor på Teneriffa, innan dess hade hon länge lyckats undgå media.

Den troliga anledningen till hennes radioskugga är att hon kopplats samman med den ryske presidenten Vladimir Putin. Det rapporterades om att hon har nära band till den ryske ledaren – dessutom att hon skulle ingå i de väpnade styrkorna.

I samband med att hon påträffades i Spanien gav hon en intervju där hon nekade till anklagelserna. Hon menade i denna att de militära utmärkelser hon tilldelats endast är nominella.

ANNONS

Nu meddelar anhängare till den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj att de inte köper förklaringen.

”Hon älskar Putin och stöttar kriget i Ukraina aktivt”, skriver de i ett uttalande på Twitter.

”Så här får det inte vara”

Gruppen vädjar därför till EU om att införa införa sanktioner mot Isinbajeva och frysa hennes tillgångar i Spanien. De lägger också fram material som de menar är bevis för att Isinbajeva stöttat Putin under flera år, bland annat ska hon ha varit med och grundat den stiftelse som lät bygga Huvudkatedralen för de ryska väpnade styrkorna.

En stiftelse som förser de ryska väpnade styrkorna med krigsmaterial.

”Under alla dessa år då Isinbajeva hjälpt Putin behålla makten, har hon insett en sak: Det gäller också att bygga ett liv utanför Ryssland. Nu har hon det bra (i Spanien). Hon är långt ifrån kriget och hennes make behöver inte ansluta till armén och dö i Ukraina. Så här får det inte vara. Man kan inte hjälpa Putin i flera års tid, fly landet och börja leva ett liv i lyx och sedan tysta ner kriget man själv var med och möjliggjorde”, skriver Georgij Alburov, landsflykting och nära medarbetare till Aleksej Navalnyj.

Isinbajeva har varit medlem i den internationella olympiska kommittén, IOK, sedan 2016. IOK har tidigare utrett henne och kommit fram till att hon ska få lov att fortsätta verka inom kommittén.

ANNONS

LÄS MER:Isinbajeva kritiseras i Ryssland – arena döps om

LÄS MER:Jelena Isinbajeva sågas i Ryssland: Förrädare

LÄS MER:Jelena Isinbajeva: "Tillhör inte väpnade styrkor"

ANNONS