Jelena Isinbajeva sågas i Ryssland: Förrädare

Jelena Isinbajeva talar ut om sina officerstitlar i den ryska armén och menar att de saknar betydelse. Nu kritiseras hon på bred front i hemlandet, det rapporterar Aftonbladet.
– Hon är en förrädare, säger CSKA-ikonen Vladimir Ponomarev.

ANNONS
|

Den ryska stavhoppsdrottningen Jelena Isinbajenva slår tillbaka mot anklagelersena om att hon ska vara Putin-anhängare och tonar ner kopplingarna till armén.

”Fram till 2018 tillhörde jag CSKA (den ryska arméklubben) och har därför belönats med många priser och utmärkelser för mina idrottsliga prestationer. Titlarna i fråga har ingen som helst betydelse eftersom jag inte är och aldrig har varit en del av Rysslands väpnade styrkor”, skriver hon på Instagram.

Ryska officerstitlar

Efter sitt uttalande har hon kritiserats av så väl medieprofiler, politiker och idrottare i Ryssland. Isinbajeva har enligt uppgifter till spanska medier bosatt sig på Teneriffa och kallar sig själv för ”världsmedborgare”.

ANNONS

Stavhoppstjärnan menar att hennes militära grader saknar betydelse. I Ryssland har kritiken varit brutal mot stavhopparen som fortfarande innehar världsrekordet

– Jelena Isinbajeva påstår att hon var en ”nominell” officer inom den ryska armén. Då vill jag att hon reder ut vad ”nominell” innebär. Var hon en ”nominell” officer som tog emot ”nominella” pengar och ”nominella” förmåner, frågar sig sportjournalisten Dimitrij Guberniev.

Att Isinbajeva numer benämner sig själv för världsmedborgare och inte rysk, får Vladimir Ponomarev, tidigare fotbollspelare i CSKA, att se rött.

– Hon har hädat. Vi måste glömma henne, säger han enligt Ria Novosti.

I mars utredde IOK:s etiska kommission Isinbajevas medlemskap i IOK, i syfte att stoppa personer som stöder kriget i Ukraina eller har kopplingar till den ryska militären. Hon planerar att återgå till sin post i september.

”IOK behövde tid för att reda ut allt. I dag kan jag informera er om att jag i september 2023 kommer att återuppta min internationella verksamhet i IOK. IOK tvivlar inte på mig och jag är inte under någon form av sanktioner.”

LÄS MER:Andrey Salin misshandlades i belarusiskt fängelse – utvisas nu från Sverige

LÄS MER:Flicklaget flydde talibanerna – för att få spela fotboll

LÄS MER:Jelena Isinbajeva: "Tillhör inte väpnade styrkor"

ANNONS