Världsungdomsspelen flyttar till Slottsskogsvallen

Efter 27 år på Ullevi kommer Världsungdomsspelen flyttas till Slottsskogsvallen på grund av platsbrist, meddelar arrangörerna Örgryte IS Friidrottsklubb i ett pressmeddelande.
– Vi har inget alternativ. Det är flytta eller ställa in som gäller, säger Per Crona, projektledare för Världsungdomsspelen.

ANNONS
|

Just nu pågår ett intensivt arbete med att flytta Europas största arenatävling i friidrott, Världsungdomsspelen, till hundraårsjubilerande Slottsskogsvallen 2023.

Orsaken beror på att arrangörerna inte erbjudits ett datum på Ullevi som fungerar i friidrottens tävlingsprogram.

– Vi har inget alternativ. Det är flytta eller ställa in som gäller. Det är tragiskt efter 27 år på Ullevi, säger Per Crona och fortsätter:

– Vi har hela tiden försökt få ett fast datum, helgen efter midsommar. Det fungerar bäst för både friidrotten och staden. För de mesta har vi fått det datumet, men nu är det mer och mer konserter som ligger den tiden. Vi kommer längst ner i näringskedjan. Det ekonomiska intresset tar över.

ANNONS

Ambitionen är att genomföra Världsungdomsspelen i samma omfattning som tidigare vad gäller grenprogram och deltagarantal. Trots den mindre arenan är förhoppningen att behålla positionen som Europas största årliga arenatävling i friidrott.

Stora utmaningar väntar

– Det har försvårat för oss att alltid behöva vänta in i det sista med att få ett datum. Men ett fast datum går inte att få på Ullevi. Vi får göra så gott vi kan på Slottsskogsvallen. Det finns ett antal saker som är bra där, så vi får försöka lyfta det, säger Per Crona.

Tillgången till Friidrottens Hus är en av fördelarna med flytten. Men utöver det väntar främst utmaningar.

– Själva banorna är i klass med Ullevi. Men vi kommer behöva göra provisoriska lösningar med till exempel en storbildsskärm och andra tekniska saker. Det stora problemet är att det saknas lokaler runt och stora ytor generellt, även om vi kan använda oss av Frölundaborg och Friidrottens Hus, säger Per Crona och fortsätter:

– Det har varit ett stort dragplåster internationellt att kunna tävla på Ullevi. Jag hade önskat att politikerna prioriterade ungdomsidrotten mer. Finns det någon plats för friidrotten i Göteborg längre?

”Vi är stolta att få välkomna Europas största arenatävling i friidrott, Världsungdomsspelen, till Slottsskogsvallen. Det kommer bli ett värdigt jubileumsfirande för vår 100-åring” skriver Per Tedenrud, anläggningschef för Slottsskogsvallen i pressmeddelandet.

ANNONS

LÄS MER:Göteborg vill ha nya friidrottsmästerskap på Ullevi

LÄS MER:Stort slagsmål på Slottsskogsvallen

ANNONS