Göteborg vill ha nya friidrottsmästerskap på Ullevi

2006 firade svensk friidrott stora framgångar på hemma-EM på Ullevi. Nu gör Göteborg ett nytt försök att få arrangera ett Europamästerskap i staden. Dessutom jagar Göteborg junior-VM 2026.
– Det är som en trestegsraket, säger Magnus Hallberg, evenemangschef på Göteborg & Co.

ANNONS
|

Göteborg har gjort sig känd som arrangör av stora friidrottstävlingar. I samband med VM 1995 lades tartan ut på Ullevis löparbanor och 2006 gjorde både arrangör och tävlande svenskar EM-succé under heta sommardagar.

Sverige knep tre guldmedaljer genom Susanna Kallur, Carolina Klüft och Christian Olsson och tog totalt sex medaljer.

LÄS MER: VM 1995 i bilder

Efteråt fick arrangören beröm av Europeiska friidrottsförbundets ledning som beskrev mästerskapet som det bästa dittills.

Därefter har Göteborg även stått värd för inomhus-EM i Scandinavium 2013 och årligen arrangeras Världsungdomsspelen på Ullevi.

Nu kan det vara dags för nya friidrottsmästerskap till staden.

ANNONS

Intresseanmälan inlämnad – nya möten i november

Ihop med Svenska friidrottsförbundet ser nu Göteborgs friidrottsförbund och Göteborg & Co över möjligheten att arrangera ännu ett Europamästerskap i friidrott utomhus exakt 24 år efter det senaste.

Tanken är att kunna erbjuda göteborgarna och svensk friidrottselit ett utomhus-EM år 2030.

Just nu dras planerna upp för en svensk ansökan.

För att det ska bli verklighet krävs bland annat att Ullevi uppdateras och nya löparbanor läggs.

LÄS MER: Efter kokainskandalen 2006 – Sven Nylander bryter tystnaden

Det gäller även för den ansökan som förbereds för junior-VM i friidrott 2026.

Sedan tidigare är det klart att Sverige och Göteborg står värd för World Master Athletics Championships, som också går att beskriva som veteran-VM. De tävlingarna flyttades på grund av coronapandemin från 2022 till 2024. Arenorna som preliminärt kommer att användas är Ullevi, Björlanda och Slottsskogsvallen. Datumen som gäller är 13-25 augusti.

”Tror vi har goda chanser”

Magnus Hallberg är evenemangschef på Göteborg & Co och berättar att en intresseanmälan för att få arrangera junior-VM 2026 är inskickad till det internationella friidrottsförbundet IAAF samt att interna diskussioner med Svenska friidrottsförbundet gällande EM 2030 förs.

– Jag tror att vi har goda chanser att ro hem JVM, förutsatt att de investeringar som krävs på Ullevi görs. Vi ska ha nya samtal med internationella friidrottsförbundet i slutet av november. Det blir som en trestegsraket. JVM, veteran-VM och EM.

ANNONS

LÄS MER: Världsungdomsspelen tillbaka på Ullevi i juli

Både VM 1995 och EM 2006 var stora publikfester. Hur stort intresset är för ett juniormästerskap finns med i diskussionerna.

– Ett junior-VM är kanske inte något som fyller Ullevi, men Sverige suktar efter nya stjärnor. Se på Duplantis. Han kom fram snabbt. Det finns några till som har presterat väldigt bra på junior-VM. Alla vill numer se de blivande stjärnorna och hur de utvecklas. Det gäller även friidrotten, säger Magnus Hallberg.

LÄS MER: Göteborg sökte inomhus-EM 2011 – fick 2013

ANNONS