Sverige drar sig ur bandy-VM i Ryssland

Bandy-VM inleds i Ryssland om en månad. Nu drar sig Sverige ur mästerskapet på grund av den ryska invasionen av Ukraina.
– Det var ett enkelt beslut att fatta, säger Pär Gustafsson, förbundets generalsekreterare till GP.

ANNONS
|

I slutet av mars inleds bandy-VM i ryska Syvtyvkar. Efter den ryska invasionen av Ukraina under natten till torsdagen meddelade Finland att man drar sig ur mästerskapet.

”Vi upplever att säkerhetsläget i Ryssland har försvagats med anledning av den upptrappade militära konflikten i Ukraina. Vårt ansvar är att trygga säkerheten för finländska medborgare och av den anledningen har vi fattat beslut om att dra oss ur vårens VM-turneringar”, säger Tobias Karlsson, verksamhetsledare för Finlands bandyförbund i ett pressmeddelande.

Den svenska truppen till mästerskapet presenterades tidigare i veckan och då ska förbundets sportchef Karin Torneklint till TT:

– Man får faktiskt ta beslutet väldigt nära avresa. Det enda vi vet är att vi inte vet.

ANNONS

Efter det ryska invasionen hade svenska bandyförbundet under torsdagsförmiddagen ett extra styrelsemötet och fattade beslut om hur man ska agera i frågan.

Bryter mot internationell rätt

Nu meddelar förbundet att Sverige kommer dra sig mästerskapet. Generalsekreteraren Pär Gustafsson motiverar varför i ett pressmeddelande:

– Ryssland bryter mot både internationell rätt och mänskliga rättigheter när man invaderar Ukraina. Utifrån detta, Svenska Bandyförbundets egen värdegrund, samt vårt engagemang som medlem i UNICEF Sverige, var det ett enkelt beslut att dra oss ur vårens VM-turneringar i Ryssland, säger han.

Pär Gustafsson fortsätter:

– Ukraina är medlem i bandyfamiljen, och våra sympatier och tankar ligger naturligtvis just nu hos landets invånare.

För GP utvecklar Svenska bandyförbundets generalsekreterare varför beslutet fattas just nu.

– Som vi skriver, det var inget svårt beslut att fatta. Brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter, ett land som attackerar ett annat land, krig helt enkelt.

Vilka var alternativen?

– Alternativet var att skicka dit våra landslag för de VM-turneringar som ligger i mars. Det var inget som vi i dag ens övervägde.

Tredje VM-turneringen på raken som ställs in

Har ni meddelat den ryska arrangören ert beslut?

– Vi har meddelat SIB, det internationella bandyförbundet.

Vad fick ni för reaktion?

– Ingen än så länge.

ANNONS

Exakt vad beslutet innebär för det internationella idrottsutbytet och i det här fallet bandysporten är än så länge oklart.

– Det är jättesvårt att säga. Tyvärr får vi ytterligare ett inställt mästerskap. Vi längtar och skriker efter att gå ut på den internationella scenen igen och mäta oss med andra länder, säger Pär Gustafsson.

För bandyn innebär det att herrarnas VM-turnering ställs in för tredje året i rad.

– För bandyn i stort är det inte bra. För landslagsbandyn är det också mycket dåligt. Det är verkligen jättetråkigt att vi återigen behöver tacka nej till VM-deltagande.

Kommer det ens bli ett VM?

– Det är inte upp till mig. Jag såg att Finland tagit samma beslut som oss. Om jag får spekulera personligen har jag svårt att se det, säger Svenska bandyförbundets generalsekreterare.

LÄS MER:Svenska fotbollförbundet: Uteslutet att spela i Ryssland

LÄS MER:Svenskarna evakueras från ryska handbollsklubben Rostov-Don

LÄS MER:Hammarbys Williot Svedberg-affär sprack på grund av kriget

ANNONS