Svenskt VM-brons i sprintstafetten

En vurpande Ebba Andersson, stum Frida Karlsson och ett dominant Norge. Det var huvudingredienserna i en sprintstafett som slutade med en svensk guldmiss och ett VM-brons.

ANNONS
|

Favoritskapet vilade tungt på den svenska kvartetten inför torsdagens sprintstafett. Konkurrensen om att bli en av de blågula åkarna var så stor att till och med den dubble guldmedaljören Jonna Sundling petades.

Först ut i stafetten var Emma Ribom som stod för en stark åkning och höll Sverige i täten under hela sin sträcka, även när norske Tiril Udnes Weng ökade tempot en aning.

Även Ebba Andersson imponerade på andra sträckan och såg ut att kunna skapa lite distans till övriga i täten – till dess att mardrömsscenariot utspelade sig. Svenskan föll i slutet av sträckan och bröt staven i fallet.

ANNONS

– Jag skrek liksom "helvete" när det hände, för jag kände mig ändå såpass stark. Det känns skit, säger Ebba Andersson till Viaplay.

Ebba Andersson kom till slut in i växlingen som fyra.

– Jag ska ändå säga att jag är nöjd över hur jag klarade av att hantera det, det är lätt att det rinner iväg alldeles för många sekunder.

Men Frida Karlsson, på tredje sträckan, var stark i början av sin sträcka och det dröjde inte länge innan den svenska missen var reparerad. Sverige var tillbaka i täten, men när norska Ingild Flugstad Östberg bjöd på ett rejält ryck så tappade Karlsson mark och kom till den sista växlingen som trea.

– Det känns som att jag sliter lite hårt för att ta ikapp de sekunderna i början. Sedan tycker jag inte riktigt att jag hänger med utför heller, säger Frida Karlsson till Viaplay.

23-åringen missnöjd med glidet under skidorna:

– Jag tror inte att jag har haft så bra faktiskt.

Maja Dahlqvist spurtade hem bronset

Maja Dahlqvist kom ut på sista sträckan 15 sekunder efter ledande Anne Kjersti Kalvå och var inte heller särskilt nära andraplacerade Victoria Carl från Tyskland, därmed var det en fajt om bronset mot finska Krista Pärmäkoski som gällde för Dahlqvist.

ANNONS

I den fajten stod Dahlqvist pall och säkrade bronsmedaljen genom en imponerande uppvisning i spurten. Guldet gick till Norge som totalt körde över motståndet under de två sista sträckorna och silvret kneps av Tyskland.

– Det var inte en stafett där det klaffade helt för oss i dag. Det var många grejer som var lite stolpe ut och då står vi också här med en bronsmedalj och inte guld, säger Ebba Andersson till Viaplay.

25-åringen försökte ändå se saker från den ljusa sidan i intervjun efter guldmissen:

– Bronset är vunnet i dag med tanke på hur stafetten utvecklade sig.

Sveriges damer har nu tagit nio medaljer så här långt i VM: Tre guld, tre silver och tre brons.

LÄS MER:Charlotte Kalla: TV4 visste att jag var gravid innan vännerna

LÄS MER:Irma Helin Zibanejad och Mika Zibanejad väntar barn

LÄS MER:Frida Nordstrand har förlängt med TV4/C more – efter tabben

ANNONS