Martin Fourcade stöttar ryska idrottare – kritiseras av Sebastian Samuelsson och Johannes Thingnes Bø

Martin Fourcade vill se ryssar och belarusier tävla i OS nästa år.
Sebastian Samuelsson och Johannes Thingnes Bø håller inte med legendaren.
– För mig är det ingen nyhet att han tycker som han gör. Men jag håller inte med honom, säger Samuelsson till Expressen.

ANNONS
|

Ryssar och belarusiers vara eller inte vara i idrotten är en het fråga. Aktiva från länderna uteslöts från i princip all internationell idrott efter den ryska invasionen av Ukraina för snart ett år sedan.

För några veckor sedan öppnade internationella olympiska kommittén IOK för att välkomna tillbaka ryssar och belarusier till de olympiska spelen, något som kritiserades av flera nationer, bland annat Sverige, men som fick stöd av FN:s expertpanel i kommissionen för mänskliga rättigheter.

Den förre skidskytte-stjärnan Martin Fourcade säger nu att även han ser positivt på att låta ryssar och belarusier tävla internationellt igen. Fransmannen sitter sedan förra året i IOK:s aktivas kommitté och han är ordförande för de aktivas kommitté inför Paris-OS 2024.

ANNONS

– Som utövarrepresentant och som idrottsman menar jag att vi borde överväga att låta ryska och belarusiska idrottare få komma tillbaka i tävling, säger 34-åringen till norska NRK.

Han säger att han inte uttalar sig som representant för IOK utan för de aktiva.

– Jag har valts in i IOK för att försvara utövarna. Och jag känner lite att jag inte försvarar dem. Visst är de ryssar och belarusier, men de är också idrottsutövare. Jag tycker att de borde försvaras på de grunderna.

Att Ryssland, med stöd av Belarus, inlett krig mot Ukraina anser inte Fourcade är grund för att utesluta idrottare från länderna.

– Vi kan inte utesluta dem på grund av det. Det kommer inte att vara rättvist. De värderingar landet står för är inte bra, men utanförskap har aldrig varit lösningen. Naturligtvis kommer de att tjäna pengar på det, men det finns andra faktorer i det också.

Fransmannen säger att han kommer skämmas för sitt land om ryssar och belarusier inte tillåts vara med i Paris-OS 2024.

Samuelsson och Thingnes Bø kritiska

Sveriges nyblivna VM-bronsmedaljör Sebastian Samuelsson har länge varit tydlig i sin kritik mot Ryssland, både i fråga om dopning och efter att anfallskriget mot Ukraina inleddes.

ANNONS

Han håller inte med Fourcade i fråga om ryssar och belarusiers deltagande i OS.

– För mig är det ingen nyhet att Fourcade tycker som han gör, det har jag känt till sedan tidigare. Men jag håller inte med honom, men Martin får tycka vad han vill. Han har rätt till sin åsikt, men jag delar den inte, säger han till Expressen.

Världens just nu överlägset bäste skidskytt Johannes Thingnes Bø står på Samuelssons sida i frågan.

– Han (Fourcade) är en fin kille som jag har sett upp till i alla år och haft samma åsikter som rakt igenom. Men det är klart att i den här saken är jag oense med honom, säger Thingnes Bø till norska TV2.

Martin Fourcade har 14 VM-guld och fem OS-guld på meritlistan. Han avslutade sin karriär efter säsongen 2019/2020.

LÄS MER:Ukrainska ilskan mot bröderna – uppges stöttat ryska idrottare

LÄS MER:Norsk ilska efter Petter Northugs tips till Samuelsson

LÄS MER:Tränaren i tårar efter bronset: Största han gjort

ANNONS