Ukrainska ilskan mot bröderna – uppges stöttat ryska idrottare

De franska skidskyttesyskonen Simon och Martin Fourcade möter kritik efter att ha stöttat ryska idrottare. Den ukrainska skidskytten Dmytro Pidrutjnyj, som ryckte in i den ukrainska armén, rasar mot bröderna.
– Det gjorde mig verkligt rasande, skriver han i ett inlägg på Instagram.

ANNONS

När Ryssland invaderade Ukraina valde skidskytten Dmytro Pidrutjnyj att rycka in i armén för sitt hemlands räkning. Ukrainska 30-åringen har visat ett tydligt stöd och röt till när han fick höra att två tidigare skidskyttestjärnor ska ha stöttat ryska idrottare.

Det handlar om de franska bröderna Simon och Martin Fourcade. Båda har som sagt lagt sina egna skidskyttekarriärer bakom sig, men Simon är tränare för franska juniorlandslaget.

– Gårdagens intervju med Simon Fourcade med ryska journalister gjorde mig verkligt rasande. Jag hoppas aldrig att dina barn behöver känna smärtan som ukrainska barn känt. Barn lämnar sina hem, barn som hör ljuden av explosioner, barn som ser sina mammor våldtas och nära anhöriga dödas, skriver han i ett inlägg på Instagram.

ANNONS

När Simon Fourcade var iväg på junior-VM ska han nämligen ha berättat han för rysk media att han hjälpte det ryska laget. Genom att riva sönder den franska trikoloren såg han till att skapa en ny flagga till ryssarna – då deras blivit nedtagen från tävlingsarenan.

– Att utesluta utövare i sig är väldigt hårt. Därför kan jag inte förstå varför det är nödvändigt att stänga av det ryska förbundet. Det är ett felaktigt beslut, sa Simon Fourcade i en intervju med NRK enligt Sportbladet.

Fourcade svarade på kritiken

Den ukrainska skidskytten har också uttryckt kritik mot Simons lillebror Martin Fourcade. Pidrutjnyj menar att han inte visat sitt stöd för Ukraina och tyckt synd om de ryska idrottarna som inte får delta i världscupen.

– Hur kan man mena att idrott och politik inte hänger ihop när aktiva ställer upp på konsert i Moskva för att stötta kriget med bokstaven Z på kläderna. Idrott har alltid varit ett marknadsföringsverktyg för alla länder. Efter kriget bröt ut har bara en rysk idrottare skrivit till mig och sagt att han skäms över sitt lands agerande. För mig betyder tystnaden från ryska och belarusiska idrottare att de väljer att stötta kriget. Jag är inte det minsta ledsen över att de inte får vara med i internationella tävlingssammanhang, fortsätter Pidrutjnyj skriva i sitt kritiska inlägg.

ANNONS

Martin Fourcade svarade på kritiken genom att kommentera inlägget.

– Jag förstår att du är arg och ledsen men det ger dig ingen rätt att förolämpa någon för att du inte håller med hans bror, skriver han enligt Sportbladet.

Dmytro Pidrutjnyj debuterade i världscupen år 2012 och har med sig ett VM-guld från Östersund på sin lista.

LÄS MER:Ryska simmare stoppas av Sjöströms klubb

LÄS MER:Jonas Jerebko klar för CSKA Moskva

LÄS MER:Förbundschefen om beslutet: ”Vi behöver prata med Jonas”

LÄS MER:Då går Jonas Jerebko till historien som en av de girigaste

LÄS MER:Olympiska idrottare vill inte bojkotta ryssar

ANNONS