Christian Folin kommer att sakna Roger Rönnberg både som tränare och person.
Christian Folin kommer att sakna Roger Rönnberg både som tränare och person. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Christian Folin och Max Friberg om Roger Rönnbergs avsked

Roger Rönnberg samlade spelarna på måndagsmorgonen och berättade att han kommer lämna Frölunda HC efter den kommande säsongen. Och spelarna är fast beslutna att ge sin tränare en bra avslutning.
– Alla vet hur mycket Roger betyder för Frölunda och Göteborg så vi kommer att vara ännu hungrigare och vilja avsluta på bästa sätt, säger Christian Folin.

ANNONS
|

Det har ryktats en tid att Roger Rönnberg inte skulle förlänga sitt kontrakt som går ut efter nästa säsong. På måndagen gick Frölunda HC ut med beskedet. Innan dess hade Rönnberg dock samlat spelarna i omklädningsrummet för att själv ge dem nyheten.

– Han samlade gruppen och ville berätta det. I och med att det skulle komma ut nu i eftermiddag så ville han meddela oss först. Och det uppskattar man ju att få höra det först innan det syns i media, berättar backen Christian Folin.

Vad var din reaktion på beskedet? Hur är känslorna?

– Både och. Roger har betytt otroligt mycket, både för Frölunda och Göteborg som stad, med all den framgång han har bidragit med. Han har verkligen tagit Frölunda till en ny nivå. Sen så är det klart roligt för honom att se vad som händer efter det här när han tar ett nytt kliv i sin karriär. Man unnar honom all lycka, men samtidigt känner man också att han är väldigt taggad på att göra det absolut bästa han kan det här året och få chansen att vinna med Frölunda igen. Det är roligt att få vara en del av det.

ANNONS

Folin tror att spelarna kommer att göra allt för att låta Rönnberg avsluta sin tränargärning i Frölunda med flaggan i topp.

– Det kommer bara att ge en positiv effekt tror jag. Alla vet hur mycket Roger betyder för Frölunda och Göteborg så vi kommer att vara ännu hungrigare och vilja avsluta på bästa sätt. Vi ska fortsätta på det som vi har gjort efter att Joel (Lundqvist) slutade och den ombyggnationen av truppen som blev. Vi vill ta nästa steg, vilket är att komma till en SM-final och vinna och stå och fira på Götaplatsen, säger Folin.

Vad har relationen med Roger Rönnberg betytt för dig?

– Den har betytt jättemycket. Jag har gillat Roger från dag ett och han har alltid varit där och försökt pusha mig till att bli en bättre hockeyspelare. Sen så är han också en bra människa som man alltid har lätt till ett skratt med. Jag kommer absolut sakna honom.

Lång relation med lagkapten Max Friberg

Lagkaptenen Max Fribergs och Roger Rönnbergs relation går långt tillbaka i tiden. Ett minne som sticker ut från åren som gått är enligt Friberg när Rönnberg tränade juniorkronorna och gav honom förtroendet att vara en del av truppen till junior-VM 2012 där Sverige tog VM-guld.

ANNONS

– Det är nog inte så många tränare som hade vågat göra en sådan grej. Där någonstans började vår resa ihop, sen var vi skilda åt ett par år, men när jag skulle flytta hem till Sverige igen så var det ganska givet att jag ville spela under Roger igen.

Friberg ser nu fram emot att försöka göra Rönnbergs sista säsong till en framgångshistoria.

– Roger har betytt väldigt mycket för Frölunda och för mig själv också, så det klart det kommer bli en speciell sista säsong. Men direkt när jag fick beskedet så blev jag också motiverad att se till att göra det så bra som möjligt här nu.

Grauers: ”Roger är fantastisk”

Frölundas ordförande, Mats Grauers, säger att det känns bra att beslutet om Rönnbergs avsked varit gemensamt mellan tränaren själv och klubbens sportsliga ledning.

– Jag tycker det är fantastiskt skönt att man kan komma fram till en gemensam syn på hur man ska gå vidare. Roger har varit, och är, fantastisk för vår förening och det kommer bli vemodigt när han slutar.

Att Rönnberg börjat tvivla på sin kapacitet som klubbens tränare ser Grauers som en styrka hos tränaren, snarare än en svaghet.

– Det är väldigt stort av honom att överhuvudtaget fundera i de termerna. För vår del, och i vår idrott, krävs det så oerhört mycket och att man tillför så mycket energi. Då måste man vara ärlig och fundera på när gränsen där man inte kan prestera som man vill kommer. Så jag tycker det är stort av honom att kunna tänka i de banorna.

ANNONS

LÄS MER:Torsten firar 80 – med 45 år i Frölundas tjänst

LÄS MER:Roger Rönnberg lämnar efter nästa säsong

LÄS MER:Låt Roger Rönnberg få avsluta sista säsongen i Frölunda med ett guld

ANNONS