Roger Rönnberg lämnar efter nästa säsong

Roger Rönnberg lämnar Frölunda efter den kommande säsongen.
Nu avslöjar han varför och berättar om valet att flytta till Schweiz.
– Jag har hittat en ny utmaning, berättar han.

ANNONS
|

Få det senaste om Frölunda – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ Frölunda HC och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i klubben.

Klicka här för att följa Frölunda HC

Det har spekulerats kring Roger Rönnbergs framtid i Frölunda – skulle den kommande säsongen också bli den sista för klubbens främste tränare genom tiderna?

Nu kommer svaret: Ja.

– Det känns givetvis vemodigt, vi har hållit på ett tag tillsammans, säger Roger Rönnberg till GP.

Han avslöjar att beslutet, som är gemensamt, grundar sig i ett tvivel som uppstod för ett år sedan när Frölunda hade åkt ut mot Växjö i semifinalen.

– Jag fick frågan förra sommaren, vi jobbar långt i förväg, om hur jag ser på en eventuell förlängning. Det var första gången som jag inte slängde fram näven och sa ”det är klart att vi ska köra vidare”, berättar Rönnberg och fortsätter:

ANNONS

– Jag kände, efter att vi hade blivit utslagna mot Växjö, att jag tvivlade lite på min egen förmåga och ifall jag har vad som krävs för att driva föreningen vidare? Kan jag utveckla föreningen, spelet och spelarna? Jag tyckte att jag hade kört fast och jag var jävligt frustrerad.

Rönnbergs tvivel började växa efter semifinalförlusten mot Växjö.
Rönnbergs tvivel började växa efter semifinalförlusten mot Växjö. Bild: JONAS LJUNGDAHL

Roger Rönnberg är tydlig med att han inte vill att laget ska stå och stampa på samma plats med honom som tränare och därmed kom hans tvivel när han fick frågan om ett förlängt kontrakt.

– När jag inte kunde svara rakt på den frågan och säga vad jag ville, då tror jag att man har svaret. Det vara hundra procent, annars är det dags att gå vidare.

Hur är det att inse att man måste gå vidare?

– Det har kommit smygandes och det är ett jävligt svårt beslut att ta. Jag älskar Frölunda, jag älskar Göteborg och jag älskar mina kollegor. Det är väldigt svårt att hitta en liknande miljö att vara i.

Nu vill Rönnberg avsluta med guld

Beslutet om att gå skilda vägar fattades till slut under hösten 2023 och när Roger Rönnberg nu börjar förbereda sitt Frölunda inför nästa säsong så är det också inför hans sista.

ANNONS

Därmed finns det bara en sak som gäller för honom

– Det har alltid varit viktigt för mig att vinna och nu vet jag att jag bara har en chans kvar. Det har aldrig varit viktigare för mig att vinna med Frölunda än vad det har varit den här säsongen.

Har du börjat fundera på vad du vill efter Frölunda?

– Svar ja!

Vad är det du vill då?

– Jag vill jobba med ishockey för det första. För det andra så är min dröm att hitta ett liknande projekt som Frölunda var. Att hitta en förening som vill ändra sin kultur. Det skulle vara det roligaste.

Rönnberg klar för Fribourg-Gottéron

Tidigare har det spekulerats kring en framtid i Schweiz för Roger Rönnberg och rapporter gjorde gällande att han skulle gå till ZSC Lions.

Det ryktet sköts ner både av honom och klubben. Under måndagen, inte långt efter att Frölundas besked, kom däremot beskedet att det blir en flytt till Schweiz efter nästa säsong.

– Ja, men det blev inte dit ni (media) gissade, säger Rönnberg glatt.

Nej, i stället blir det till Fribourg-Gottéron.

– Jag har hittat en ny utmaning och träffat, precis som innan jag åkte till Frölunda, människor som vill göra en resa och ändra en kultur. De har fått mig att tro på den idén och lockat mig av den utmaningen. Jag känner som jag gjorde innan (Mats) Grauers och (Christian) Lechtaler lurade mig till Göteborg.

ANNONS

Rönnberg berättar att det är en medveten strategi från honom, Frölunda och Fribourg-Gottéron att gå ut – innan hans sista säsong i Göteborg – och ge besked kring framtiden.

– Det är sånt vi vill undvika, för den ryktesspridningen som var i vintras var varken smickrande för mig eller Zürich. Det blir inte bra när det sprids falska rykten. Det är anledningen till att vi vill vara fullständigt transparenta, vi går ut med det nu och sen är det business as usual.

Om utlandsflytten: ”Ska bli intressant”

Fribourg-Gottéron slutade kom tvåa i NLA förra säsongen och gick till semifinal i slutspelet. I laget återfinns bland annat förre Frölundabacken Andreas Borgman, men även svenskarna Marcus Sörensen, Jacob de la Rose och Lucas Wallmark.

Rönnberg berättar att det dessutom är en hockeytokig stad han kommer flytta till.

– De har 9 500 på matcherna och har sålt varenda biljett till nästa säsong, så det är ett galet hockeyintresse. Klubben vill göra ett omtag och förändra kulturen i en riktning som jag tycker om och har något att ge.

Hur känns det att få testa vingarna utomlands?

– Det är ett tag kvar tills vi är där, så det kan vi prata mer om då. Men det är väl klart att det ska bli intressant. Men det handlar inte om att flytta utomlands, utan hitta en förening med människor som vill jobba tillsammans för att uppnå någonting.

ANNONS

LÄS MER:Låt Roger Rönnberg få avsluta sista säsongen i Frölunda med ett guld

ANNONS