Bianca kritiserar sjukvården – efter Börje Salmings död

Bianca Salming berättar om pappa Börjes död i P4 Extra.
I intervjun riktar hon kritik mot svensk sjukvård.
– För mig var det en chock, säger hon.

ANNONS
|

I slutet på november somnade en av svensk ishockeys största genom alla tider in. Under sin sista tid i livet brottades Salming med den obotliga sjukdomen ALS.

På slutet tappade han talet och fick sondmatas – det var tufft för familjen.

Men hans dotter, Bianca Salming, var inte beredd på hur tufft det skulle bli. Inte minst då hon trodde att de skulle få mer hjälp från sjukvården.

– Men också väldigt konstig. Det är så mycket nytt vi fått uppleva. I efterhand har jag varit lite chockad. För jag har alltid haft en bild, och den är säkert mycket bättre än andra länders, att svensk sjukvård ska vara så himla bra och den bästa någonsin. Men för mig var det en chock att det var många saker som inte gick som de skulle. Jag stod mycket med pappas fru Pia hemma och vi sa ”hur kan vi få stå och göra allt det här?”. Krossa hans medicin och in i hans sond. Det här kan inte vara nåt vi ska vara osäkra på om vi gör rätt, säger hon i en intervju med P4 Extra och fortsätter:

ANNONS

– Vi låg i mycket och kämpade för att få hemvård. Men jag tänker på de som inte har tid eller orken eller kan vara hemma.

Bianca Salming berättar om sorgen

Så som det ser ut kan man inte i Sverige få stöd utifrån en specifik diagnos, så som ALS. Det baseras i stället på hur funktionshindrad man är. Man kan inte heller ansöka om personlig assistans om man inte fyllt 65 – då får man i stället vända sig till Hemtjänsten.

Bianca Salming säger att hon ännu inte hunnit bearbeta situationen fullt ut. Inte heller sorgen från pappans bortgång.

– Jag antar att jag inte har gjort det, för det har varit väldigt mycket. Jag har haft svårt att säga nej och känt lite ansvar eftersom jag kanske är den som är mest offentlig i min familj. Måste jag dela med mig allt, borde jag? Om jag bara får en chans att lyfta det här, kommer jag ångra mig? Det gör jag inte men lite bakslag kommer när man är helt utmattad sen, säger hon.

LÄS MER:Börje Salming hyllades stort i Gävle – fick sin tröja hissad

LÄS MER:Stig Salming i tårar i Nyhetsmorgon – berättar om Börje Salmings sista ord

LÄS MER:Börje Salming hyllas – då kritiseras Brynäs för höga tröjpriser

ANNONS