Änkan berättar – Marek Svatos led av CTE

Marek Svatos hittades död i sitt hem för sex år sedan.
Nu berättar den tidigare NHL-stjärnans änka att han led av hjärnsjukdomen CTE.
– Marek var en god person som älskade sin familj, säger Diana till kanadensiska TSN.

ANNONS
|

Det var för sex år sedan som chockbeskedet kom att Marek Svatos, slovakisk hockeystjärna som spelade i NHL under åtta år, hade hittats död i sitt hem.

Obduktionen visade att han hade dött av en överdos och i hans kropp hade man hittat spår av bland annat morfin och ångestdämpande medel.

Mer än så har egentligen inte varit känt, fram tills nu.

I en intervju med kanadensiska kanalen TSN har Marek Svatos änka Diana valt att berätta mer om omständigheterna som ledde till hennes mans tragiska död.

Led av hjärnsjukdomen CTE

För TSN berättar Diana att man har kunnat konstatera att Svatos led av CTE, en hjärnsjukdom som man kan drabbas av efter upprepade smällar mot huvudet. CTE kallas även ”boxardemens” och symptomen på den obotliga sjukdomen är bland annat depression och just demens.

ANNONS

Diana berättar att Marek Svatos hade ett halvt dussin dokumenterade hjärnskakningar under sin NHL-karriär – och med tiden blev hans minne sämre.

– Jag pratar inte om att glömma att ta ut soporna. Jag pratar om att ha en konversation med honom, för att han sen ska komma tillbaka fem sekunder senare och fråga ”Vad pratade vi om?”. Det kunde hända tre gånger på raken. Så extremt var det, berättar hon.

"Var en god människa”

Diagnosen CTE går inte att fastställa på en levande person. Därför fick Diana veta, först ett år efter att Marek dött, att han led av sjukdomen.

Hon valde sen att vänta ytterligare fem år med att berätta för allmänheten.

– Jag ville säkerställa att mina barn var redo innan jag gick ut med detta, men jag vill att folk ska veta att Marek var en god person som älskade sin familj och som gjorde sina beslut på grund av CTE, inte på att han var en dålig människa, säger hon.

Diana fortsätter:

– Jag vet inte hur många gånger jag hörde honom säga ”det slocknade” efter att han haft en hjärnskakning. Jag hörde det tillräckligt många gånger för att minnas den frasen.

Efter Mareks död valde de att donera hans hjärna till forskning.

ANNONS

– En av de främsta anledningarna till att jag vill berätta den här historien är för att hjälpa andra NHL-familjer. Jag säger det här med kärlek, men ligan (NHL) kan göra mer för att hjälpa spelarna både under och efter deras karriärer, säger Diana.

LÄS MER:Mitchell Miller mobbade funktionsnedsatt klasskamrat – får NHL-kontrakt

LÄS MER:Tidigare NFL-stjärnan Vincent Jackson dog av alkoholmissbruk

LÄS MER:Nobby Stiles familj: Fotbollen måste ta itu med demens

ANNONS