Hjelmers ilska – ryter ifrån kring kroppshetsen: "Lägg av"

Hon vann EM-guld 2012 på 400 meter. Nu ryter Moa Hjelmer, 29, ifrån mot kroppshetsen och utseendefokuset som gäller för idrottare. "Det finns sådana felaktiga uppfattningar inom idrotten när det gäller kost, utseende, prestation och hälsa", skriver hon.

ANNONS
|

Moa Hjelmer har vunnit EM-guld på 400 meter. Hon har även tagit EM-brons i Göteborg och därtill ett antal SM-guld, silver och brons. Hon har två gånger under sin karriär tagit ett uppehåll från idrottandet då hon blivit mamma.

– Jag hade en längtan efter barn och jag ville skaffa barn tidigt. Nu har jag gjort det. Och jag känner mig väldigt nöjd med min lilla familj. Nu kan jag satsa helhjärtat på friidrotten igen, utan att i bakhuvudet ha den där tanken om livet i övrigt, sa hon till Expressen för tre år sedan.

LÄS MER: Blåvitts plan – så ska klubben betala för hemvändarna

ANNONS

Nu ryter hon ifrån på Instagram.

LÄS MER: Johan, 40, om livet i Wuhan: "Något man aldrig kommer glömma"

Till en bild på sig själv kritiserar hon nu den kroppshets och fokus på utseendet som gäller inom idrotten.

"Man skall se atletisk ut oavsett vilket sport man utövar på elitnivå." Jaså? Ja här har ni iallafall en j*vligt snabb och elitidrottande kropp som också hänger och flänger i svängarna", skriver hon och fortsätter:

LÄS MER: Underbarnet Jim Chawkis nya karriär som thaiboxare och psykolog

"Det finns sådana felaktiga uppfattningar inom idrotten när det gäller kost, utseende, prestation och hälsa. Vikthets gömmer sig bakom orden "man måste äta rätt". Vikthets gömmer sig också bakom orden "du måste skaffa större muskler så att du blir starkare". Som att större eller tydligare muskler är lika med starkare".

LÄS MER: Rubin och Hammarlund – stjärnparet med helt olika förutsättningar: "En känslig fråga"

Moa Hjelmer passar även på att rikta kritik mot tränare runt om i världen som lägger sig i vad de aktiva idrottarna äter och hur de ser ut

"Lägg av! Det är minerad mark och ni har ingenting att göra med era aktivas kosthållning eller deras utseende. Anlita gärna någon som är kunnig på området istället som kan upplysa om näringslära och fysiologi men sluta genast upp med att leka hobbydietist osv. Det finns redan så mycket yttre påverkan kring hur man ska se ut och vad man ska äta, det behövs inte mer press. Är man elitidrottare och tror att en förändring i sin kost kan förbättra sin prestation så kör på, det finns nog mycket att jobba med, men viljan måste komma från DIG själv och inte för att någon annan säger till dig", skriver hon.

ANNONS
Visa det här inlägget på Instagram

Varsågoda här har ni en elitidrottare 🔝💪😘 . "Man skall se atletisk ut oavsett vilket sport man utövar på elitnivå." Jaså? Ja här har ni iallafall en j*vligt snabb och elitidrottande kropp som också hänger och flänger i svängarna. 💃 . Det finns sådana felaktiga uppfattningar inom idrotten när det gäller kost, utseende, prestation och hälsa. Vikthets gömmer sig bakom orden "man måste äta rätt". Vikthets gömmer sig också bakom orden "du måste skaffa större muskler så att du blir starkare". Som att större eller tydligare muskler är lika med starkare. 🙄 . Ni tränare som är inne och petar i vad era aktiva ska äta eller har åsikter om hur de ser ut - lägg av! 😠 Det är minerad mark och ni har ingenting att göra med era aktivas kosthållning eller deras utseende. Anlita gärna någon som är kunnig på området istället som kan upplysa om näringslära och fysiologi men sluta genast upp med att leka hobbydietist osv. . Det finns redan så mycket yttre påverkan kring hur man ska se ut och vad man ska äta, det behövs inte mer press. . Är man elitidrottare och tror att en förändring i sin kost kan förbättra sin prestation så kör på, det finns nog mycket att jobba med, men viljan måste komma från DIG själv och inte för att någon annan säger till dig. #elitidrott #kroppsideal #psykiskohälsa #ätstörningar #träning #sundkropp #hälsa #kost #utseende #idrott #starkakroppar

Ett inlägg delat av Moa Hjelmer (@moahjelmer)

ANNONS