Maria Gretzer, Marcus Allbäck och Tomi Kallio är tre av de sju som tar plats i Göteborgsidrottens Hall of Fame i år.
Maria Gretzer, Marcus Allbäck och Tomi Kallio är tre av de sju som tar plats i Göteborgsidrottens Hall of Fame i år. Bild: Foto: Bildbyrån

Här är namnen som väljs in i Göteborgsidrottens Hall of fame 2024

Sju nya idrottsprofiler tar plats i Idrottsmuseets Hall of Fame i år. Bland namnen finns Frölundaprofilen Tomi Kallio och Öislegendaren Marcus Allbäck.

ANNONS
|

Förra året tog bland andra Henrik Lundqvist och Marika Domanski Lyfors plats. Nu har listan över idrottsprofiler som väljs in i Idrottsmuseets Hall of Fame i år presenterats.

Även i år tar en Frölundaprofil plats: finländaren Tomi Kallio. Bland namnen finns också Marcus Allbäck, Maria Gretzer och Johan Pettersson.

Först tre år efter avslutad karriär kan en tidigare aktiv idrottare väljas in i Idrottsmuseets Hall of Fame och även idrottsledare kan ta plats, precis som Marika Domanski Lyfors i fjol. I år tar badmintonledaren Roger Johansson plats.

De aktiva som väljs in ska vara från Göteborgsområdet eller ha varit aktiva i en förening från området i minst tre år.

ANNONS

När intagningsceremonin äger rum är inte klart men det kommer ske senare under året.

Här är alla som väljs in 2024:

Bild: CARL SANDIN

Marcus Allbäck, fotboll

Vann svenska cupen med Örgryte IS 2000 och vann den allsvenska skytteligan 1999. Var trogen Öis under sina år som i Sverige och var proffs i Danmark, Italien, Holland, England och Tyskland. Två gånger dansk mästare med FC Köpenhamn.

Representerade Sverige i 74 landskamper och gjorde 30 mål. Deltog i två VM och tre EM.
Bild: CHRISTOFFER BORG MATTISSON

Maria Gretzer, ridsport

En av Sveriges stora ridsportprofiler som blev historisk när hon som första svensk vann en världscupfinal (1991). Slutade sexa i OS i Barcelona 1992.

Var förbundskapten för svenska hopplandslaget 2005–2010 och tränare för landslaget i fälttävlan 2010–2017.

Expertkommentator i Sveriges Radio i över tio år.
Bild: SIMON HASTEGÅRD

Anna-Carin Ahlquist, bordtennis

Bordtennisspelare med fyra paralympiska medaljer (singel-guld 2012, lag-silver 2012, singel-brons 2016 och lag-silver 2021), fyra VM-medaljer och fyra EM-guld.
Bild: Tommy Holl

Roger Johansson, badminton

Ordförande i Göteborgs Badmintonförbund och vice ordförande i IK Stern. Han främst en bakgrund som idrottsledare men har även varit aktiv som badmintonspelare och skidåkare. Genomfört 46 Vasalopp.
OS-domare i badminton under fyra olympiska spel (1992, 1996, 2000 och 2004) och aktiv i olika rollen i internationella badmintonförbundet under 30 års tid.

Styrelseledamot i Svenska badmintonförbundet i 22 år (1975–1996) och i dag nationellt ansvarig för förbundets domarfrågor.
Bild: PETTER ARVIDSON

Carin Hjalmarsson Koch, golf

Var professionell golfare 1992–2013 och tog två segrar på LPGA-touren (2001 och 200). Femma i US Open 1999 och i Nabisco Championship 2002. Vann en seger på Europatouren.

Hon var med och vann Solheim cup 2000 och 2003.
Bild: DANIEL STILLER

Tomi Kallio, ishockey

Finländaren kom till Frölunda 2003 och vann SM-guld redan första säsongen. Var även med och vann guldet 2005. Stannade i Frölunda i nio säsonger innan han lämnade för Växjö och vann SM-guld även där.

Gjorde 269 poäng på 280 tävlingsmatcher för Frölunda. Spelade åtta VM med Finland och vann där tre silver och två brons.
Bild: DANIEL NILSSON

Johan Petersson, handboll

Fostrad i Sävehof och blev två gånger tysk mästare med THW Kiel, med vilka han också vann EHF-cupen.

2009 vann han SM-guld med Alingsås.

Spelade 249 landskamper och 813 mål och vann med landslaget två OS-silver, ett VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons och fyra EM-guld. 1998 fick han Bragdguldet med svenska landslaget.

LÄS MER:Här är de nya namnen i Göteborgsidrottens Hall of fame

LÄS MER:Här är namnen som valdes in till Göteborgs Hall of fame

LÄS MER:Marika Domanski Lyfors tumör är elakartad – kan inte opereras bort

ANNONS