Sverige möter Egypten i sjunde mästerskapet i rad

Det finns få saker i livet som är oundvikliga – men att Sverige möter Egypten i ett handbollsmästerskap på herrsidan har nästan blivit det.
På onsdagen ställs man mot varandra för sjunde gången i rad.

ANNONS
|

Under VM-historien har det delats ut 81 medaljer – av dessa har 80 stycken vunnits av europeiska lag. Det enda lag från en annan kontinent som fått en medalj runt halsen är Qatar, ett landslag som nu är långtifrån vad man var på hemma-VM 2015 när man betalade stora summor till spelare födda i andra länder för att gå igenom processen som krävs för att byta landslag.

Många tror att nästa landslag att komma från utanför Europa och vinna en VM-medalj är Egypten – men redan innan det nu pågående mästerskapet dragit igång väcktes frågetecken när storstjärnan Yahia Omar drog på sig en skada som innebär att han missar festen i Sverige och Polen.

ANNONS

Som Andreas Palicka uttrycker det:

– Det är ett grymt lag, men när Yahia gick sönder före mästerskapet visste man inte riktigt vart de stod.

Trots det har Egypten gått som tåget i VM, i premiären besegrade man stornationen Kroatien klart. Inte ens att man fick stryk av Danmark i måndags kan ta det ifrån dem.

– Där gör de en dålig landskamp men de förlorar ändå bara med fem bollar. Det är absolut en motståndare som vi hyser den största respekt för, säger Palicka.

Jonathan Carlsbogård har därför har en klar bild av vad det är för utmaning som väntar Sverige i kvartsfinalen.

– Det är ett väldigt bra lag och man kan inte slappna av mot i någon fas, då blir man straffad direkt. Det gäller att vara på tårna i varje duell, annars blir du överkörd. Varje sekund på banan får du vara beredd på att göra ditt yttersta av din tid. Sedan kan du vila när du sitter på bänken, säger han.

”Vi gick på pumpen”

De svenska spelarna och ledarna talar kunnigt om egypterna. Det är kanske inte så konstigt med tanke på många av spelarna är storstjärnor i europeiska klubbar och att förberedelserna inför matchen är gjorda med noggrannhet.

ANNONS

Men det kan också finnas en tredje förklaring.

För i år är det tredje gången som ett svenskt landslag, lett av Glenn Solberg, spelar antingen VM eller OS – och onsdagens möte innebär att man stött på Egypten i samtliga.

– Det har varit tajta matcher utan publik. Det har varit stentufft och det tror jag att det kommer vara nu också, säger Felix Claar.

Solberg minns främst mötet i VM 2021.

– Då vann vi med 24–23 i en väldigt tuff match. Vi var helt färdiga efter matchen och låg under med åtta mål mot Belarus två dagar efter att vi hade fajtats med den fysiken. Det blir tufft, säger han.

Efter det möttes lagen i OS – en match som Egypten vann klart.

– Då gick vi på pumpen. Vi vet precis vad som kommer, vi visste precis vad som skulle komma då. Det är väldigt mycket kraft, dueller och skott. Hängande på spelare, man-man, två-mot-två-situationer som vi måste lösa. Om vi ska vinna matchen kommer vi behöva vinna den bakåt. Det kommer bli avgörande, säger han.

Vi får faktiskt backa tillbaka bandet till VM 2013, som Sverige snöpligt missade, för att hitta ett mästerskap där Sverige inte mött Egypten. Det innebär att kvartsfinalen för upp siffran till sju raka mästerskap.

ANNONS

Av de sex föregående matcherna har Sverige vunnit tre, kryssat en och förlorat två.

Sveriges möten med Egypten på sedan 2015

VM 2015

25–25 (Gruppspel)

OS 2016

26–25 till Egypten (Gruppspel)

VM 2017

33–26 till Sverige (Gruppspel)

VM 2019

27–24 till Sverige (Gruppspel)

VM 2021

24–23 till Sverige (Gruppspel)

OS 2020 (Spelades 2021)

27–22 till Egypten (Gruppspel)

”Vill lägga favoritskapet på oss”

Men det är historia nu, nu ligger allt fokus på att skapa nya mästerskapsminnen.

Att Egypten är bra vet vi – därför är svenskarna försiktiga när de ombes ge sin syn på vem som är favorit till att ta sig till semifinal.

– Jag brukar inte svara på sådana frågor, men om vi lyckas med vår spelidé tycker jag att vi har en bredare trupp än Egypten. Det får bli mitt svar, säger Palicka.

– Ni vet att jag tycker att det är Egypten (som är favorit), skojar Solberg innan han fortsätter:

– Jag skulle säga 50/50. De vann över oss senast så kanske 55/45 till dem. Men ... 50/50.

Den ende som vågar sticka ut hakan är Claar.

– Favoritskapet vill jag nog lägga över litegrann på oss. Vi är nog lite före, säger han.

Du bröstar det?

– Ja, det gör jag! Det gör vi nog, går in som favoriter.

Varför då?

– Framförallt för att vi spelar på hemmaplan. Det kan vara att man får för mycket press på sig men jag vill ändå sätta en liten fördel till oss på grund av hemmastödet, säger han och avslutar:

ANNONS

– Hade vi spelat på neutral mark hade jag svarat att det är 50/50. På grund av hemmaplan ger jag en liten, liten fördel till oss.

Matchen spelas 20:30 på onsdagen.

LÄS MER:Landslaget spelade smygmatch i Tele2 arena

LÄS MER:Sågningarna efter Sveriges seger mot Portugal i VM

LÄS MER:Sverige obesegrat i Göteborg – sex av sex segrar

ANNONS