GP sammanfattar OS-dagen 29 juli

Vad har hänt i Tokyo under natten och dagen. Vad vill man inte missa i natt och hur har det gått för Sverige? GP sammanfattar händelserna och tävlingarna i de olympiska spelen.

ANNONS
|

Dagens bild – straffräddningen

Okej, det har blivit mycket hyllning till handbollsdamerna den senaste tiden. Men titta på den här bilden. På ett OS där man som tv-tittare saknar glädje och sorg på läktaren måste man ta till vara på känslorna som ges utlopp för på planen.
Okej, det har blivit mycket hyllning till handbollsdamerna den senaste tiden. Men titta på den här bilden. På ett OS där man som tv-tittare saknar glädje och sorg på läktaren måste man ta till vara på känslorna som ges utlopp för på planen. Bild: CARL SANDIN

LÄS MER:Ryde räddade straff och oavgjort i sista sekund

Dagens utropstecken – Novak Djokovic

På förhand en av OS-tävlingarnas största favorit, efter att både Nadal och Federer lämnat återbud. Efter de inledande matcherna, en kanske ännu större favorit. Djokovic har vunnit samtliga fyra matcher utan att förlora ett set. Och ärligt talat, det har inte ens varit nära.

Nu väntar semifinal mot fjärdeseedade Alexander Zverev, ett tuffare motstånd än serben ställts mot tidigare. Men att Djokovic skulle vara något annat än storfavorit är förstås inbillning, han blir snarare mer favorittippad för varje slag han slår.

LÄS MER:Djokovic till OS-semifinal: Blir bara bättre

Dagens snackis – Duplantis konkurrent covidsmittad

Nyheten att dubble världsmästaren Sam Kendricks testat positivt för covid-19 och missar OS-tävlingarna slog ner som en bomb. Duplantis konkurrent och nära vän isoleras nu i OS-byn.

ANNONS

– Jag är lite i chock, jag kan inte riktigt tro på det, sa Duplantis om beskedet.

LÄS MER:Duplantis om Kendricks: "Jag är lite i chock"

LÄS MER:Duplantis rival covidsmittad – missar OS

Dagens svensk – Josefin Olsson (segling)

Josefin Olsson.
Josefin Olsson. Bild: CARLOS BARRIA

I skuggan av handbolls- och fotbollsframgångarna går Josefin Olsson en medaljkamp i damernas laser radial. Efter en något tuffare dag i båten blev hon dock nedknuffad från andra- till tredjeplats i totalställningen.

Nu väntar ytterligare två deltävlingar innan det på söndag blir finaltävlingar kring ön Enoshima, några mil sydväst om Tokyo.

LÄS MER:Olsson nerpetad till tredje plats

Håll koll på – friidrotten (och lite simning)

Äntligen börjar det som många upplever som de mest klassiska OS-tävlingarna; Friidrotten. För Sverige blir det en kanonstart direkt, där medaljhoppen Daniel Ståhl och Simon Pettersson ger sig in i hetluften direkt. Diskuskval klockan 02.00.

För de som varken vill sitta uppe eller ställa klockan finns möjlighet till ett annat kastkval med Sverigeintresse. Klockan 12.00 stöter Fanny Roos kula, även där kval.

LÄS MER:Guide: Friidrott under OS i Tokyo

LÄS MER:Svensk friidrott – den osannolika räddningen i Tokyo

Men är man väl uppe och kollar diskusen är det lika bra att hålla sig vaken. Går allt som det ska i semifinalen simmar Sarah Sjöström och Michelle Coleman final i frisim klockan 03.59.

Här är GP i natt

Joel Tivemo börjar med Sarah Sjöströms medaljchans i frisim klockan 03.59 svensk tid och tar sig sedan till Sveriges kvartsfinal i fotboll klockan 12.00.

LÄS MER:Följ OS i Tokyo med Göteborgs-Posten

ANNONS