Ryde räddade straff och oavgjort i sista sekund

Det började i motvind – och krävde en straffräddning i matchens absolut sista ögonblick. De svenska damerna reste sig i den tredje gruppspelsmatchen mot Frankrike och kämpade sig till oavgjort 28–28.

|

Frankrike är på förhand en av favoriterna till att bärga guldet i damhandbollen. Men Sverige ångar på och efter en lysande start i de två inledande matcherna bjöd man även Frankrike på rejält motstånd.

Men till skillnad från i de två inledande matcherna hade Sverige svårt med att göra mål på fransyskorna i den första halvleken. Man drog dessutom på sig flera utvisningar vilket drog åt handbromsen ännu mer.

I mitten av den första halvleken tog det till sist helt stopp – Frankrike gled iväg med en femmålsledning innan Sverige vaknade till liv och svarade med fyra raka fullträffar.

Huvudperson i det svenska uppvaknandet var mittnian Carin Strömberg, som stod för en imponerande insats även mot Spanien. Hon har kommit att bli en viktig kugge i det svenska maskineriet, orsakade både franska utvisningar och öste in sju mål.

– Det var en jättetuff match. De är tuffa fysiskt. Jag gillar det där gruffet. De var lite griniga men då har vi lyckats, säger hon efter matchen.

Ställningen in i pausvilan efter den starka upphämtningen var 16-17.

Den andra halvleken blev en betydligt jämnare tillställning med flera ledningsbyten. Sverige hade hittat tillbaks till det anfallsspel som blivit lite av ett kännetecken under Tokyo-OS.

Vi fick dessutom ännu en svensk hjälte mellan stolparna genom Jessica Ryde som räddade en rad skott.

Svenskarna tuggade sig in i matchen, kom ikapp fransyskorna och sedan höll det sig jämnt ända in i slutminuterna.

Ryde hjälte i sista sekund

Med 30:00 på klockan, och vid resultatet 28–28, så fick Frankrike dömt en straff. Jessica Ryde stod iskallt i mål.

– Jag tänkte att jag inte kan göra så mycket mer än att vänta ut henne. Hon har pressen på sig att sätta den, säger Ryde efter matchen.

Känslan?

– Skitbra. Eufori. Vi vann verkligen den poängen.

För visst blev det en straffräddning. På vad som nu börjar bli ett klassiskt svenskt OS-manér.

Nervöst för de som följde matchen hemma i TV-sofforna, men någon som tog situationen med ro var Jamina Roberts:

– Jag var säker på att hon skulle ta den. Hon tar ju alla. Jag tror fransyskorna blev lite stressade av att Ryde ser så lugn ut.

Trots att räddningen bara innebar ett likaresultat firade svenskarna som om de hade vunnit.

– Det känns som att man vinner när det blir så sent, säger Nathalie Hagman efter matchen.

– Nu har vi allt i egna händer, så det var som en seger.

Poängen som Sverige får med sig innebär ett fortsatt grepp om Grupp B och fortsatt ledning efter de tre inledande matcherna. Minst sagt en imponerande insats.

Härnäst väntar Brasilien i den näst sista gruppspelsmatchen. Den spelas på lördag klockan 09.15, svensk tid.