Lamine Yamal, Xavi Simons och Florian Wirtz är alla med på GP:s lista.
Lamine Yamal, Xavi Simons och Florian Wirtz är alla med på GP:s lista. Bild: Bildbyrån

Talangerna som kan få sitt stora genombrott under EM

Det stundande EM-slutspelet utgör ett utmärkt skyltfönster för unga förmågor att visa upp sig för en bredare publik – och i sommarens mästerskap kommer det finnas en hel drös spännande talanger att hålla ögonen på.

ANNONS
|
Bild: Martin Meissner

Florian Wirtz (Tyskland, född 2003)

Bayer Leverkusen-stjärnan är ett av värdnationens stora affischnamn inför EM på hemmaplan och väntas spela en nyckelroll i Julian Nagelsmanns offensiv.

Supertalangen Florian Wirtz slog igenom redan som nybliven 17-åring, men raketkarriären stannade upp på grund av en svår knäskada. Sedan återkomsten från skadan har Wirtz utvecklingskurva pekat spikrakt uppåt och 21-åringen har varit spelaren som stuckit ut allra mest i Xabi Alonsos imponerande Leverkusen, som vann den inhemska dubbeln och gick 51 matcher utan förlust.

Wirtz, som gjorde 18 mål och 20 assist under säsongen, är en ovanlig offensiv mittfältare som kombinerar sin lysande tekniska förmåga och kreativitet med en enorm arbetskapacitet.
Bild: Petros Karadjias

Lamine Yamal (Spanien, född 2007)

16-årige Lamine Yamals genombrott slog ned som en bomb i fotbollsvärlden när den kvicka, tekniska och vänsterfotade yttern slog sig in i både Barcelonas och Spaniens startelva på bara några få veckor i höstas.

– Han är en exceptionell fotbollsspelare. Han är speciell. Jag tittar aldrig på en spelares ålder, bara på deras förmåga och nivå och i mina ögon är han redo att vara här, sa Spaniens förbundskapten Luis de la Fuente när han lät den unge katalanen göra landslagsdebut i september 2023.

Lamine Yamal fyller 17 dagen före EM-finalen och är mästerskapets yngste spelare, men visar på planen upp en mogenhet och spelintelligens som vida överstiger hans ringa ålder, och Lamine hoppas kunna göra samma avtryck för Spanien som han gjort för Barcelona.
Bild: Thanassis Stavrakis

Xavi Simons (Nederländerna, född 2003)

Underbarnet spåddes en lysande framtid redan som sjuåring i Barcelonas ungdomsakademi La Masia och var redan i unga år ett fenomen på sociala medier med en följarskara i miljonstorlek.

Xavi, döpt efter forne Barcelona-mittfältsstjärnan, hade dock inte tid att vänta på chansen och lämnade om 16-åring för Paris Saint-Germain.

De senaste säsongerna har Xavi Simons fått sitt stora genombrott på seniornivå under lånesejourer till PSV Eindhoven och RB Leipzig, där det mångsidiga och tekniska yrvädret vuxit ut till en spelfördelare redo att färga som kreativt nav i Ronald Koemans Oranje. Simons gjorde 10 mål och 13 assist för RB Leipzig den gångna säsongen.
Bild: Liselotte Sabroe

Rasmus Højlund (Danmark, född 2003)

På bara 18 månader gick FC Köpenhamn-produkten från avbytare i Sturm Graz, via en mellanlandning i Atalanta, till 870-miljonersman i Manchester United, klubben han hållit på sedan barnsben.

Det har gått fort. Rasmus Højlund har haft en utmanande första säsong på Old Trafford, men dansken har ändå visat sina kvaliteter och sin potential i ett underpresterande United. Højlund är kvick, kraftfull och fylld av självförtroende och tilltro till den egna förmågan.

Højlund blev Uniteds främste målskytt med 16 mål och även i den danska landslagströjan har han visat prov på sin näsa för mål. Höjlund var EM-kvalets femte bästa målskytt med sju mål på åtta matcher.
Bild: Hassan Ammar

António Silva (Portugal, född 2003)

Han var med för att se och lära vid VM i Qatar 2022 – nu ska António Silva spela en större roll i ett Portugal som genomfört ett generationsskifte på mittbackssidan där 20-årige Silva och Sportings Gonçalo Inácio har turats om att ackompanjera Rúben Dias i mittlåset.

António Silva hade knappt hunnit representera Benficas reservlag när han som 18-åring kom från ingenstans och med buller och bång slog igenom i Roger Schmidts Benfica 2022/23.

Den långe mittbacken har sedermera etablerat sig som en given startspelare med sitt robusta försvarsspel och lugn, sin kloka beslutsfattning och oerhörda skicklighet i passningsspelet. Silva spås bli nästa spelare att generera en enorm transfersumma till Benfica.
Bild: BENOIT TESSIER

Warren Zaïre-Emery (Frankrike, född 2006)

I september 2023 blev Warren Zaïre-Emery den yngsta spelaren på 30 år att bära lagkaptensbindeln i det franska U21-landslaget. Två månader sedan tog han nästa kliv och gjorde mål i sin debut i Didier Deschamps landslag.

Zaïre-Emery, uppvuxen utanför Paris, har spelat i Paris Saint-Germain sedan åtta års ålder. Efter a-lagsdebuten 2022 har Zaïre-Emery vuxit ut till en nyckelspelare i Luis Enriques PSG och nu tampas han, i mördande konkurrens, om spelminuter för Les Bleus i EM.

Han fyllde 18 i våras, men är redan en mogen, intelligent och spelskicklig tvåvägsspelare med utmärkt teknik som har allt för att bli en nyckelkugge för PSG och Frankrike lång tid framöver.
Bild: MOLLY DARLINGTON

Kobbie Mainoo (England, född 2005)

Under en i stora drag mörk säsong utgjorde Kobbie Mainoos framfart en välkommen ljusglimt för Manchester United. United-produkten, uppvuxen i Greater Manchester-området, fyllde 19 i april och har under den gångna säsongen fått sitt stora genombrott som given startspelare i United.

– Jag läser en del jämförelser mellan den här grabben och mig, men han är en tio gånger bättre spelare än jag var vid 19. Jag älskar sättet han behandlar bollen, hans lugn, spelförståelse och så har han dessutom gjort några viktiga mål i stora matcher. Den här pojken är speciell, säger forne United-stjärnan Paul Scholes.

Mainoo landslagsdebuterade i mars, men nämns redan som en potentiell startspelare tillsammans med Jude Bellingham och Declan Rice på Englands mittfält.
Bild: Francisco Seco

Arda Güler (Turkiet, född 2005)

Arda Güler pekades ut som en framtida storstjärna när han värvades till Real Madrid från Fenerbahçe. Efter en skadedrabbad inledning på livet i Madrid har Güler under senvåren visat upp att han är en talang utöver det vanliga. Den 19-årige turken gjorde sex mål på tio La Liga-matcher, med ett imponerande målsnitt på 1,45 mål per 90 minuter.

– Han kommer bli en väldigt viktig spelare för oss i framtiden. Han besitter extraordinär kvalitet och hans talang är en stor gåva, säger Real Madrids Carlo Ancelotti.

Güler är en vänsterfotad offensiv mittfältare som tidigt dubbades ”Turkiets Messi” för sin fina teknik och bollbehandling. Efter den imponerande avslutningen på våren i La Liga hoppas Güler nu kunna visa hela Europa vad han går för.
Bild: PEDRO NUNES

João Neves (Portugal, född 2004)

Med noggrant nedvikta strumpor och matchtröjan stiligt instoppad i de högt positionerade shortsen för João Neves vid första anblick tankarna till svunna tider och ett helt annat fotbollsmode. Men missta inte, 19-åringen är en modern mittfältsdynamo som behärskar alla delar av spelet.

João Neves, som kommit fram genom Benficas akademi och redan gjort avtryck i Portugals landslag, är ett energiknippe och en skicklig bollvinnare som, sin ringa ålder till trots, sticker ut med sitt mogna positionsspel och trygga passningsspel.

– João är en lysande fotbollsspelare med fantastiska kvaliteter som dragit åt sig blickarna från Europas största klubbar. Mentalt och tekniskt är han redo att ta nästa steg, hyllar landsmannen Bruno Fernandes.
Bild: Denes Erdos

Kenan Yildiz (Turkiet, född 2005)

Kenan Yildiz gjorde mål i sin första start i Juventuströjan. Det var i december 2023. Sedan dess har Yildiz, som nyligen firade sin 19-årsdag, hunnit etablera sig i Serie A och spela till sig en ordinarie plats i Max Allegris lag.

Yildiz, som är född och uppvuxen i Tyskland men valt att representera föräldrarnas hemland Turkiet, spenderade tio år i Bayern Münchens akademi innan han 2022 flyttade till Juventus. Yildiz är en mångsidig offensiv spelare som kan användas i flera olika roller. 19-åringen har redan hunnit med att göra fem landskamper för Turkiet.

– Kenan har en fantastisk fotbollshjärna. Han är tekniskt begåvad, men har en väldigt rak spelstil och krånglar inte till det, säger Allegri.
Bild: Darko Bandic

Benjamin Sesko (Slovenien, född 2003)

Slovenien har det senaste årtiondet främst stuckit ut med skickliga målvakter som Samir Handanovic och Jan Oblak – men i sommar finns all anledning att rikta blicken mot anfallspositionen där Benjamin Sesko söker sitt stora internationella genombrott.

Sesko var hett villebråd redan när han började ösa in mål för Red Bull Salzburg. Den gångna säsongen har han börjat göra detsamma i Bundesliga, sedan flytten till RB Leipzig där han 2023/24 stod för 18 mål i alla turneringar.

Med sina 195 centimeter är Sesko en storvuxen anfallare, men sin hydda till trots är han både förvillande snabb och teknisk, och han har redan börjat göra avtryck i det slovenska landslaget, där den tvåfotade 20-åringen gjort 11 mål på 28 landskamper, inklusive 5 i EM-kvalet.

Bubblare

LÄS MER:Efter kaos och bråk – nu hoppas alla på EM-fest

LÄS MER:Guide: Allt om grupperna i fotbolls-EM

LÄS MER:Blågula EM-tipset: "Frankrike är alltid starka"

ANNONS